Lielbritānija šosezon kviešus lielākoties importēs nevis eksportēs

Lielbritānija, kas kādreiz bija viena no vadošajām kviešu eksportētājvalstīm Eiropas Savienībā, šosezon, lielākoties, graudus tikai importēs, liecina Gleadell dati. Kopš 2017/18. sezonas sākuma Lielbritānija iepirka 155,497 tonnas (jūlijā), eksportējot tikai 16,254 tonnas kviešu.

Tendence, kad imports ņem pārsvaru pār eksportu, saglabājas. Šī ir ceturtā reize pēdējo sešu gadu laikā.

"Izskatās, ka arī šogad mēs graudus tikai importēsim,"- runā tirdzniecības speciālisti.

Audzēšanas apjomi samazinās, vietējais pieprasījums aug.

Vēsturiski, kopš 1995.-96. gada, Lielbritānija kviešus tikai eksportēja. Situācija sāka mainīties, kad 2012. gadā graudkopība stipri cieta no plūdiem, kas negatīvi atspoguļojās uz 2013. gada ražu.

 "Kā veiksies ar tirdzniecību atkarīgs no lauksaimniekiem un kviešu pieejamības tirgū,"- uzskata Gleadell.

Vietējais pieprasījums pēc kviešiem valstī palielinās, pateicoties etanolu rūpnīcu Ensus un Vivergo graudu pārstrādes jaudu pieaugumam līdz vairāk nekā 1 miljonam tonnu gadā.

Joprojām aktuāls ir arī jautājums par to, kuri graudaugi būs populārāki liellopu racionā, jo šobrīd miežu vērtība ir par 12-20 funtiem  tonnā zemāka nekā lopbarības kviešiem.

CRM AgriCommodities ir daudz skeptiskāk noskaņots attiecībā uz to, kas Lielbritānija turpmāk būs - vai pilnībā kviešu importētāja vai aī eksportēs.

"Kā zināms, importējamā kukurūza no ES ir par 10 funtiem tonnā dārgāka nekā kvieši,"- norāda CRM AgriCommodities eksperti, tai pat laikā, atzīstot, ka Lielbritānijas kvieši šobrīd nav konkurētspējīgi eksportā cenas dēļ.

Avots: idk