Austrālijas kviešu tirgus: raža atrodas riska zonā

Pasaules analītiķu prognozes vēsta, ka kviešu raža Austrālijā 2017/18. sezonā var samazināties līdz pēdējo deviņu gadu zemākajam līmenim. Nelabvēlīgo laika apstākļu ietekmē raža var sarukt līdz 22,7 milj.t, kas būtiski pavājinās Austrālijas pozīcijas pasaules eksporta tirgū.

Pēc pasaules vadošo analītiķu (USDA un IGC) datiem, kviešu raža Austrālijā 2016/17. sezonā sasniedza rekordaugstu līmeni - 35,1 milj.t, tādējādi par 22 % pārspējot iepriekš sasniegto maksimumu 2010/11. sezonā - 27,4 milj.t. Tik augstus rādītājus izdevās sasniegt, pirmkārt, pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem kviešu veģetācijas periodā, kā arī, pateicoties augstajai ražībai, kas spēja kompensēt sarežģīto klimatisko apstākļu radītos zudumus ražas kulšanas sākumā.

Pēc USDA aplēsēm, kviešu eksports Austrālijā 2016/17. sezonā pieauga līdz 24 milj.t salīdzinājumā ar 16,1 milj.t 2015/16. sezonā. Austrālijas kviešu nozīmīgākie noieta tirgi bija Āzijas un Tuvo Austrumu valstis, tādas kā Indonēzija, Japāna, Malaizija, Dienvidkoreja, Vjetnama, Sudāna.

Šosezon Austrālijas treideri sev ierastajos tirgos saskaras ar augstu konkurenci no Melnās jūras reģiona valstu puses, kas piedāvā produkciju par zemākām cenām. Negatīvu ietekmi, protams, rada arī pasaules augstais piedāvājuma līmenis.

Austrālijā pēc būtiskā kviešu ražas pieauguma 2016/17. sezonā, šosezon gaidāms krass kritums. Tas saistīts ar sausajiem laika apstākļiem. Austrālijas Nacionālā banka paredz, ka kviešu bruto raža valstī 2017/18. sezonā var samazināties līdz 22,7 milj.t. USDA speciālisti ir optimistiskāki un sagaida ražas samazināšanos līdz 23,5 milj.t.  

Kas attiecas uz tirdzniecības perspektīvām šinī sezonā, tad šobrīd tās vērtēt ir diezgan grūti un tās būs atkarīgas no ražas apjoma un kviešu kvalitātes rādītājiem, kā arī no pieprasījuma lieluma. Starptautiskās Graudu padomes (IGC) analītiķi prognozē, ka kviešu eksports Austrālijā 2017/18. sezonā var sarukt līdz 19 milj.t salīdzinājumā ar 24,1 milj.t 2016/17. sezonā.

Avots: proagro