Eļļas kultūru sējumu platības Indijā 2017. gadā sasniegs pēdējo 6 gadu minimumu

Vācijas analītiskās kompānijas Oil Word eksperti prognozē eļļas kultūru sējumu platību samazināšanos Indijā 2017. gadā par 7 % līdz 10,7 milj.t, kas ir pēdējo sešu gadu zemākais rādītājs. Turklāt eksperti norāda, ka, iespējams, minētais rādītājs tiks samazināts vēl vairāk, jo eļļas kultūru sēja valstī vēl nav noslēgusies.

Neskatoties uz noteiktu atbalstu, ko pēdējās nedēļās eļļas kultūru cenām Indijas vietējā tirgū sniedza cenu kāpums pasaules tirgū, eļļas kultūru cenas Indijā šobrīd atrodas vēsturiski zemākajā līmenī. Ņemot vērā šādas situācijas izveidi, Indijas lauksaimnieki šogad pārgājuši uz citu kultūru audzēšanu, galvenokārt kokvilnas un pākšaugu, kuru sējumu platības gada laikā pieaugušas attiecīgi par 1,7 un 0,3 milj.ha. Savukārt, līdz 21. jūlijam, ar sojas pupām un arahisu apsēto sējumu platības salīdzinājumā ar pagājušā gada līmeni bija sarukušas atiecīgi par 18 % un 21 %.

Nelabvēlīgā cenu situācija, kas izveidojusies eļļas kultūru kompleksā Indijā, bremzē pārdošanas aktivitāti un vienlaikus sekmē būtisku uzkrājumu veidošanos. Pēc provizoriskām prognozēm, 2017/18. sezonas beigās sojas pupu krājumi valstī pieaugs līdz 1,9 milj.t.

Avots: oilwors