Eksperti prognozē graudu ražas samazināšanos Ukrainā par gandrīz 4 miljoniem tonnu

Eksperti prognozē graudaugu kultūru ražas sarukšanu Ukrainā 2017/18. sezonā par 3,8 milj.t līdz 60,4 milj.t, ņemot vērā sējumu platību samazināšanu un nelabvēlīgos laika apstākļus

Par to preses konferencē paziņojis kompānijas "UkrAgroKonsalt" ģenerāldirektors, ekonomisko zinātņu kandidāts Sergejs Feofilovs.

"Kultūru sējumu struktūru praktiski nosaka tikai viens faktors - šo kultūru rentabilitāte, tāpēc jau vairāk kā 15 gadu garumā graudaugu kultūru sējumu platības samazinās par labu daudz ienesīgākajām eļļas kultūrām gan pasaulē, gan Ukrainā, " - piebilda S. Feofilovs.

Savukārt kompānijas "UkrAgroKonsalt" eļļas tirgus eksperte Jūlija Garkavenko pastāstīja, ka Ukrainā gaidāms eļļas kultūru bruto ražas tālāks pieaugums, taču saulgriežu, rapša un sojas cenu krišanās vietējā tirgū 2017/18. sezonā tādēļ nav paredzama.

Ukrainas ziņu aģentūras UNIAN dati liecina, ka lauksaimniecības kultūru sējumu platības Ukrainā 2017. gadā aizņem 26,9 milj.ha, kas ir par 152 tūkst.ha vairāk salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Ar graudaugiem apsēti 14,3 milj.ha (tai skaitā ar ziemāju kultūrām - 7,5 milj.ha).

Graudaugu un pākšaugu kopraža Ukrainā 2016. gadā sasniedza 65,95 milj.t, kas ir par 9,7 % vairāk nekā 2015. gadā un ir Ukrainas neatkarības gadu rekords.

Avots: zol