Sojas tirgū pasaulē gaidāms cenu samazinājums

Vācijas analītiskās kompānijas Oil Word prognozes vēsta, ka tuvākajā laikā pasaules sojas tirgū var izveidoties lejupejoša cenu tendence.

Viens no nozīmīgākajiem faktoriem, kas formēs minēto tendenci un radīs spiedienu uz cenām, būs augstie sojas krājumi pasaulē, galvenokārt Dienvidamerikas valstīs, kā arī ASV, kur tie augusta beigās var sasniegt pēdējo 10 gadu maksimālo līmeni.

Otrkārt, Ķīnā tuvākajos mēnešos var mazināties importa aktivitāte, ņemot vērā augstos produkcijas krājumus, kas šobrīd stāv ostās, gaidot izkraušanu. Bez tam Ķīnā 2017. gadā gaidāms sojas ražas pieaugums līdz 14,5-15,3 milj.t. Tas viss kopumā nozīmē, ka 2017/18. sezonā, pirmo reizi daudzu sezonu laikā, sojas imports Ķīnā, visticamāk, nepieaugs.

Cenu samazināšanos pasaulē sekmēs arī sojas ražas perspektīvu uzlabošanās Brazīlijā 2017/18. sezonā, pateicoties gaidāmajam sējumu platību palielinājumam.

Potenciālo cenu samazināšanos veicinās arī daudz mazāki, nekā prognozēts agrāk, sojas pārstrādes apjomi, uz neaktīvā pieprasījuma pēc sojas spraukumiem fona.

Un par vēl vienu cenu mazinošo faktoru kļūs gaidāmais palmu eļļas ražošanas un piedāvājuma apjomu pieaugums pasaulē 2017. gada otrajā pusē.

Avots: oilword