Ja laika apstākļi būs labvēlīgi, graudu raža Krievijā var pārsniegt pašreizējo prognozi -100-105 milj.t

Ja laika apstākļi augustā - septembrī būs labvēlīgi, graudu raža Krievijā 2017. gadā var pārsniegt pašreiz prognozēto līmeni -100-105 milj.t.

Par to paziņojis Krievijas Lauksaimniecības ministrijas augkopības departamenta direktors P. Čekmarevs, uzstājoties Viskrievijas lauku dienā.

Graudaugu sējumu platības šosezon ir lielākas nekā pagājušajā sezonā. Taču atkārtot 2016. gada rekordu, kad tika novākti 120 milj.tonnas graudu, šogad traucē sliktie laika apstākļi, pirms tam norādīja lauksaimniecības ministrs Aleksandrs Tkačevs. Ir reģioni, kur vērojams aukstums un lietavas, un ir reģioni, kur valda sausums, paskaidroja viņš.

"Neskatoties uz to, ka bija sarežģīti laika apstākļi, un ne visos reģionos izdevās pabeigt sēju līdz galam - daži pat ieviesa pie sevīm ārkārtas situācijas režīmu, mums izdevās apsēt par 281 tūkst. ha vairāk... Var gadīties tā, ka augustā - septembrī būs labvēlīgi laika apstākļi, ražas kulšana ritēs gludi, un mēs iegūsim labu ražu, lielāku nekā mēs šodien prognozējam,"- sacīja ministrs.  

Taču, ja piepildīsies negatīvais scenārijs un graudu raža sasniegs 100 milj.t, tad eksporta potenciāls jaunajā sezonā sasniegs 27-30 milj.t, uzskata P. Čekmarevs. Pēc Krievijas Lauksaimniecības ministrijas datiem, 2016/17. sezonā, kas beidzās 30. jūnijā, Krievija eksportēja 35,5 milj.t graudu, tai skaitā 27,1 milj.t kviešu.

Turklāt P. Čekmarevs norādīja uz nepieciešamību veikt esošo graudu glabāšanas jaudu analīzi.

"Es lūgtu katru reģionu ļoti rūpīgi pārbaudīt esošās graudu glabāšanas jaudas. Mums ir apmēram graudu glabātuves 114-115 milj.t un pagājušā gada krājumi - 14-15 milj.t"- piebilda viņš.

Graudaugu sējumu platības Krievijā 2017. gadā aizņem 80 milj.ha. 2018. gadam tās tiek prognozētas 80,5 milj.ha līmenī. Plānots, ka ar ziemājiem tiks apsēti 17,5 milj.ha, kas ir par 3 % vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Taču, kā norāda P. Čekamrevs, ar ziemāju graudaugu kultūrām vajadzētu apsēt vairāk nekā 18 milj.ha.

Avots: grainboard