Strategie Grains sāk samazināt graudu ražas prognozes Eiropas Savienībai 2017. gadam

Ņemot vērā karstos un sausos laika apstākļus, kas vērojami Eiropas valstīs vairākas pēdējās nedēļas, aģentūra Strategie Grains pārskatījusi graudu ražas prognozes, samazinot tās.

Nolijušie nokrišņi maijā virknē Rietumeiropas valstu, tai skaitā Francijā, Vācijā, Lielbritānijā, ļāva stabilizēt situāciju ar mīksto kviešu ražu, taču joprojām pastāv draudi miežu ražībai Spānijā. Pārāk sausi laika apstākļi bremzē graudaugu ražas attīstību Austrumeiropā un Itālijas ziemeļos.

Vēl ir pāragri izdarīt secinājumus par sausuma radīto kaitējumu, norāda Strategie Grains eksperti. Neskatoties uz to, mīksto kviešu ražas prognoze Eiropas Savienībai jau ir samazināta - par 1,1 milj.t līdz 141,6 milj.t. Tai pat laikā gaidāmās ražas prognozējamais radītājs joprojām ir augstāks par 2016. gada ražas rādītāju - par 4 %. Ražības rādītājs samazināts Spānijai, Vācijai, Francijai.

Mīksto kviešu eksporta prognoze Eiropas Savienībai samazināta par 1,6 milj.t līdz 24,4 milj.t.

Savukārt miežu ražas prognoze samazināta par 1,6 milj.t līdz 58 milj.t. Salīdzinājumā ar 2016. gadu raža saruks par 3 %. Pirmkārt, ražība kritīsies Spānijā, Vācijā, Francijā.

Sinoptiķi saglabā gaisa temperatūru prognozes Rietumeiropai virs normas, bet tas nozīmē, ka saglabājas riski, ka no sausuma var ciest gan miežu, gan kviešu sējumi, uzskata Strategie Grains eksperti.

Sausi laika apstākļi turpināsies arī nozīmīgākajās kukurūzas audzēšanas valstīs, un tāpēc pastāv bažas, ka augu stāvoklis var pasliktināties. Pagaidām Strategie Grains samazinājis kukurūzas ražas prognozi Eiropas Savienībai par 100 tūkst.t līdz 60 milj.t, kas atbilst pagājušā gada līmenim.

Avots: zol