VAAD ziemāju labību laukos konstatējis dzelteno rūsu; aicina rūpīgi apsekot laukus

Valsts Augu Aizsardzības dienests (VAAD) šodien ziemas kviešu laukos konstatējis pēdējos gados aktuālo un postošo dzelteno rūsu, kā arī visas plašāk izplatītās labību slimības, zināja VAAD.

Kurzemē Saldus novadā šķirnes «Edvīns» ziemas kviešu sējumā konstatēta dzeltenā rūsa ar izplatību 2% un vidēji 1% attīstības pakāpi. VAAD vērš uzmanību, ka, turpinoties nokrišņiem, rasai un miglai, slimība var strauji izplatīties. Slimības postīgums ir atkarīgs no infekcijas pakāpes un inficēšanās laika: ja stiebrošanas fāzē slimības intensitāte ir 5%, ražas zudumi var sasniegt pat 75% Ja piengatavības fāzē infekcijas pakāpe ir 5%, ražas zudumi sasniedz 15%.

Līdz ar to VAAD vērš laukaugu audzētāju uzmanību uz to, ka tuvākajās dienās prognozētie nokrišņi veicinās slimību izplatību un attīstību. Ikvienam audzētājam rūpīgi jāapseko lauki un jālemj par augu aizsardzības pasākumu nepieciešamību.

Optimālā gaisa temperatūra dzeltenās rūsas attīstībai ir 10-18 grādi. Lai inficētos ar rūsu, nepieciešams vairāku stundu nepārtraukts mitrums uz lapām. Dzeltenā rūsa ir īpaši bīstama, ja inficē graudaugus agrās attīstības stadijās. Tad lauksaimniekiem var būt ievērojami ražas zudumi.

VAAD nodrošina valsts fitosanitāro drošību, veicot efektīvus uzraudzības pasākumus, lai valsti pasargātu no bīstamām augu slimībām un kaitēkļiem, un nodrošina augu un augu produktu eksportu.

Avots: www.tvnet.lv