IGC prognozē miežu sējumu platību pieaugumu pasaulē par 1,4 %

Starptautiskās Graudu padomes (IGC) eksperti prognozē miežu sējumu platību palielināšanos pasaulē 2017/18. sezonā par 1,4 % līdz 48,1 milj.ha, kas tomēr atpaliks no iepriekšējo sezonu rezultātiem, kad minētais rādītājs praktiski sasniedza 50 milj.t.

Lielākais miežu sējumu platību pieaugums būs vērojams Ziemeļāfrikas valstīs (+ 29,2 %), īpaši Marokā - līdz 1,7 milj.ha (+ 57,6 %), kur pēc šīs sezonas sausuma, kas iedragāja graudu segmentu valstī, gaidāma daļēja ražošanas atgūšanās, pateicoties prognozējamajiem labvēlīgajiem laika apstākļiem.

Miežu sējumu platību pieaugums gaidāms arī Eiropas Savienībā. Pēc aukstā ciklona šī gada sākumā, kas iznīcināja daļu ziemas miežu sējumu, februārī laika apstākļi Eiropas Savienības nozīmīgākajos šīs kultūras audzēšanas reģionos stabilizējās. Līdz ar to gaidāms, ka miežu sējumu platības var pieaugt par 0,8 % līdz 12,5 milj.ha. Jāpiebilst, ka Eiropas Komisijas analītiķi paredz miežu bruto ražas pieaugumu Eiropas Savienībā 2017/18. sezonā par 5 % līdz 62,7 milj.t.

Savukārt miežu sējumu platību samazināšanās - par 5 %, tiek prognozēta Kanādā, ņemot vērā augsto pārejošo krājumu līmeni. Kopumā miežu sējumu platības Kanādā var aizņemt 2,2 milj.ha. Minētā rādītāja kritums gaidāms arī ASV - par 2,4 %, galvenokārt saruks alus miežu sējumu platības.

Ukrainā ziemas miežu sējumu platības samazināsies trešo sezonu pēc kārtas. 2017/18. sezonā tās aizņems 3 milj. ha, kas ir par 2,6 % mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu.

Krievijā miežu sējumu platības jaunajā sezonā saruks par 1,3 % līdz 7,8 milj.ha. Turklāt eksperti norāda, ka agrīnie sali varētu negatīvi ietekmēt miežu sējumu platības valsts ziemeļos.

Avots: apk-inform