Indija 2017/18. sezonā var importēt 2-3 milj.t kviešu

Atul Chaturvedi (viena no lielākajām lauksaimniecības kompānijām Indijā) līderis Adani Enterprises prognozē, ka Indija, lai arī vietējo kviešu ražu prognozē augstā līmenī, 2017/18. sezonā importēs 2-3 milj.t šīs kultūras, ziņo The Financial Express.

Kviešu bruto raža salīdzinājumā ar pašreizējo neražas sezonu palielināsies par vairāk nekā 10 milj.t, sasniedzot 95 milj.t. Neskatoties uz to valstij joprojām pastāvēs nepieciešamība pēc kviešu importa. "Vajadzīgi vairāki ražīgi gadi, lai paceltu krājumus līdz komforta līmenim," - uzskata A. Enterprises.

Pēdējos divos gados pēc kārtas Indijā slikto laika apstākļu ietekmē samazinājās vietējā kviešu raža. Šī faktora dēļ Indija bija spiesta palielināt minētās kultūras importu. Kopš pagājušā gada jūnija tā ir iepirkusi vairāk kā 5 milj.t kviešu.

Jaunā raža Indijas tirgū sāks ienākt aprīļa sākumā. Lai aizsargātu vietējos ražotājus, marta vidū Indijas valdība var atjaunot kviešu importa muitas nodevu.

Valsts fondā Indijas valdība plāno iepirkt 32-33 milj.t kviešu, kas ir par aptuveni 10 milj.t vairāk salīdzinājumā ar pagājušajo sezonu.

Graudu pārstrādātājiem Indijas dienvidos būs lētāk importēt kviešus no Melnās jūras reģiona valstīm vai Austrālijas, nekā tos transportēt no valsts ziemeļu štatiem, uzskata A. Enterprises.

Avots: zol