FAO: Meksikā gaidāma laba graudu raža, neskatoties uz sējumu platību samazināšanu

Meksikai šosezon, iespējams, izdosies iegūt augstu graudu ražu, neskatoties uz sējumu platību samazināšanos, teikts ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas FAO ziņojumā.

Ziemas kviešu sējas laikā pagājušajā rudenī un kukurūzas sējas laikā janvārī - februārī laika apstākļi bija labvēlīgi. Saistībā ar bagāto ražu 2016. gadā un vietējā pieprasījuma samazināšanos kviešu sējumu platības salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu samazinātas par 13 %. Baltās kukurūzas sējumu platības saglabājušās virs vidējā līmeņa, taču salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu sarukušas par 8 %, saistībā ar pārāk lielo piedāvājumu vietējā tirgū, kas izveidojies vairāku ražīgo gadu garumā. Ja laika apstākļi visa veģetācijas perioda garumā saglabāsies labvēlīgi, kukurūzas bruto raža sasniegs pagājušā gada aptuveno līmeni.

2016. gadā Meksika ieguva graudu rekordražu - 37,6 milj.t (+ 8 % salīdzinājumā ar 2015. gadu), tai skaitā 27,6 milj.t (+ 12 %) kukurūzas, 5 (- 3 %) sorgo un 3,9 milj.t (+ 5 %) kviešu.

Neskatoties uz pagājušā gada rekordražu, graudu imports šosezon, tāpat kā 2015/16. sezonā, pārsniegs vidējo līmeni - 20 milj.t. Aktīvs būs kukurūzas imports. Gaidāms neliels kviešu un rīsu importa pieaugums.

Avots: zol