Krievija samazina graudu eksporta prognozi

Graudu eksports no Krievijas šinī sezonā var izrādīties mazāks par sākotnēji gaidītajiem 40 milj.t, visticamākais rezultāts - 37 milj.t, paziņojis Krievijas lauksaimniecības ministrs Aleksandrs Tkačevs.

"Diemžēl spēcīgais rublis traucē eksportam. Un, protams, ka tādus apjomus, par kādiem mēs paziņojām gada sākumā - 40 milj.t, mēs varam nesasniegt. Šodien mēs būsim apmierināti arī ar ciparu 37 milj.t. Tas, laikam, mums ir arī visrealistiskāk,"- piebilda ministrs.

Prognoze koriģēta, jo eksporta tempi ir lēnāki nekā pagājušajā gadā, atzina A. Tkačevs. Pēc viņa teiktā, viens no eksporta traucējošajiem faktoriem ir rubļa nostiprināšanās. Turklāt pasaulē parādījusies tendence pieaugt graudu cenām.

"Protams, ka mums ir vajadzīga laba cena graudiem un skaidrs, ka mums nav jāsamazina ražošanas apjomi,"- sacīja ministrs.

Iepriekš, ņemot vērā 2016. gada graudu rekordražu (119,1 milj.T), Krievijas Lauksaimniecības ministrija uzcēla augstu graudu eksporta latiņu pašreizējai sezonai - virs 37,5 milj.t, norādot, ka eksporta potenciāls ir 40 milj.t.

2015. gadā Krievijā novāktās graudu ražas apjoms sasniedza 104,8 milj.t, bet sezonas eksports - 33,9 milj.t.

Avots: grainboard