Eksperti Krievijā šosezon prognozē graudu ražu 110-113 milj.t diapazonā

Krievijas Lauksaimniecības ministrija pagaidām vēl nesniedz graudu bruto ražas prognozi 2017. gadam, tikai norāda, ka tā pārsniegs 100 milj.t. Par to Krievijas ziņu aģentūrai TASS paziņoja Krievijas Lauksaimniecības ministrijas agrorūpnieciskā tirgus regulēšanas departamenta direktors Vladimirs Voliks. Tomēr precīzākus skaitļus viņš nosaukt atteicās, minot, ka augkopjiem pirmajiem jādod savs vērtējums.  

Savukārt graudu tirgus ekspertu prognozes šobrīd būtiski pārsniedz 100 milj.t. Krievijas Agrārā tirgus konjunktūras ģenerāldirektors Dmitrijs Rilko konferencē "Kur ir marža?" pavēstīja, ka graudu raža Krievijā 2017. gadā sasniegs 113 milj.t, tai skaitā kviešu - 67,5 milj.t. Eksperts piebilda, ka pagaidām tie ir tikai ļoti aptuveni skaitļi. Konkrētas prognozes dot vēl ir pāragri. "Mēs varētu pateikt arī 75 milj.t (67,5 milj.t vietā, vērtējot kviešu ražas apjomu), un tas arī būtu normāli,"- sacīja viņš, piebilstot, ka precīzākas prognozes tiks sniegtas vēlāk.

Krievijas Graudu savienības prezidents Arkādijs Zločevskis arī orientējas uz labu ražu, pēc viņa prognozēm graudu raža šogad var sasniegt 110 milj.t. "ProZerno" centra ģenerāldirektors Vladimirs Petričenko pagaidām vērtējumu nedod. "Nosaukt kaut ko precīzu vēl ir ļoti pāragri," - sacīja viņš "Agroinvestoram". Pēc viņa teiktā, daudz kas būs atkarīgs no ziemāju stāvokļa pavasara sākumā. Saskaņā ar lauksaimniecības ministrijas datiem šobrī tas nav slikts: februāra sākumā sliktā stāvoklī atradās 3,9 % jeb 685 tūkst.ha ziemāju sējumu platību. Kopumā ar ziemājiem 2016. gada rudenī apsēti 17,36 milj.ha, kas ir par 300 tūkst.ha vairāk nekā gadu iepriekš.  

Tai pat laikā lielas ražas atkārtošanās 2017. gadā var izraisīt graudaugu kultūru cenu kritumu, brīdina D. Rilko. "Mēs redzam biedējoši zemas jaunās ražas cenas. Kolosālā graudu raža var kļūt par iemeslu cenu katastrofai tirgū," - sacīja eksperts. Viņš atgādināja, ka pagaidām būtisks patēriņa kāpums valstī nav gaidāms, tāpēc situāciju tirgū noteiks eksports. Un ministrijas prognozētie 37,5 milj.t eksporta ir minimālais daudzums, ko nepieciešams izvest, lai saglabātu normālu līdzsvaru. Līdz 1. februārim ārvalstīm piegādātas tikai 22,8 milj.t graudu, līdz ar to, sezonas atlikušajos piecos mēnešos jāizved vēl 14,7 milj.t. "Nekad Krievijas vēsturē sezonas otrajā pusē mums vēl nav bijusi tik milzīga daļa attiecībā pret visu eksportu. Tas nozīmē, ka eksportētājiem un visas eksporta ķēdes dalībniekiem priekšā ir kolosāls uzdevums" - norādīja D. Rilko.

Vladimirs Voliks pieļauj, ka graudu eksports šosezon varētu arī pārsniegt 37,5 mil.t. "Domāju, ka principā ar atsevišķiem papildus stimuliem, kas ļauj optimizēt pārvadāšanu, var arī palielināt šo apjomu," - atzina ministrijas pārstāvis. D. Rilko prognozē, ka Krievija 2016/17. sezonā saglabās līdera pozīciju pasaulē kviešu eksporta jomā, "pat izpildot minimālo eksporta programmu, izvedot 38 milj.t graudu". Viens no līderības iemesliem - zemā raža Eiropas Savienībā, kas uz laiku izslēdz šo eksportētāju no kviešu piegādātāju augstākās līgas.

Pēc Krievijas Centrālās statistikas pārvaldes datiem, graudu raža Krievijā 2016. gadā sasniedza rekordaugstu rādītāju - 119,1 milj.t (pēc pirmapstrādes), kas ir par 13,7 % vairāk salīdzinājumā ar 2015. gadu. Tai skaitā kviešu raža sasniedza 73,3 milj.t, kas ir par 19 % vairāk nekā iepriekšējā gadā. Pēc Krievijas Agrārā tirgus konjunktūras institūta prognozēm, graudu pārejošie krājumi šīs sezonas beigās var sasniegt rekordu - 22,8 milj.t.

Avots: grainboard