USDA samazina kviešu krājumu prognozi pasaulei par 4,7 milj.t

ASV lauksaimniecības ministrija (USDA) savā februāra atskaitē samazinājusi kviešu piedāvājuma un krājumu prognozi pasaulei pašreizējai sezonai. Tai pat laikā Krievijai kviešu krājumu prognoze palielināta, jo pasliktinājušās to eksporta perspektīvas.

Pēc precizētiem datiem, kviešu raža pasaulē šosezon sasniedza 748,24 milj.t, kas ir par 4,2 milj.t mazāk nekā prognozēts janvārī taču tas būtiski pārsniedz pagājušās sezonas līmeni - 735,6 milj.t. Indijai kviešu ražas vērtējums samazināts par 3 milj.t līdz 87 milj.t, un tas ir būtiski zemāks par oficiālo. Samazināts arī kviešu ražas vērtējums Kazahstānai - par 1,5 milj.t līdz 14,99 milj.t.

Kviešu eksporta prognoze pasaulei atstāta bez nozīmīgām izmaiņām - 179 milj.t. Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, eksports pieaugs par vairāk kā 6,2 milj.t. Prognožu palielināšana ASV, Argentīnai (+ 0,3 milj.t) un Ukrainai (+ 0,8 milj.t) pārklājās ar prognozes samazināšanu Krievijai un Kazahstānai (- 1 milj.t). ASV kviešu eksporta prognoze palielināta par 1,36 milj.t līdz 27,9 milj.t, jo reālie eksporta tempi pārsniedz gaidīto. Krievija šosezon eksportēs 28,5 milj.t kviešu (- 0,5 milj.t).

Lopbarības kviešu patēriņa prognoze pasaulei pašreizējai sezonai palielināta, pateicoties Vjetnamai (+ 1,3 milj.t) un Ķīnai (+ 1 milj.t).

Kviešu krājumu prognoze pasaulei sezonas beigām samazināta par 4,7 milj.t līdz 248,6 milj.t. Ja prognozes piepildīsies, iepriekšējās sezonas rekords tiks pārspēts par 7,8 milj.t. Krievijā kviešu krājumi pieaugs līdz 11,1 milj.t (+ 0,5 milj.t), kas gandrīz divas reizes pārsniedz 2015/16. sezonas līmeni.

Avots: zol