Austrālijas eksportētāji plāno no saviem konkurentiem atkarot daļu Āzijas kviešu tirgus

Austrālijas eksportētāji ir gatavi atgūt daļu tirgus Āzijā, kuru pēdējos gados bija atņēmuši Melnās jūras reģiona konkurenti. Runa iet arī par Indonēziju, kas ir Austrālijas lielākais graudu noieta tirgus un, no kurienes Austrāliju daļēji izspieda Krievija un Ukraina ar konkurētspējīgāku piedāvājumu.

2016/17. sezonā Austrālija, pēc pašreizējām prognozēm, var iegūt 30-31 milj.t lielu kviešu ražu, pārspējot ieprieksējo, pirms pieciem gadiem uzstādīto rekordu - 29,9 milj.t. Pateicoties loģistikai, Austrālija var piedāvāt Dienvidaustrumāzijai pieņemamas cenas. Šobrīd Austrālijas kvieši (proteīns 9 %) tiek piedāvāti par 185 $/t (uz FOB bāzes nosacījumiem). Ukraina analoģiskus kviešus piedāvā par 178-180 $/t (FOB). Taču Austrālijai salīdzinājumā ar konkurentiem ir izdevīgāka kravas pārvadāšanas maksa, vidēji 10 $/t. Ukrainas eksportētāji jau norādījuši uz pieprasījuma samazināšanos pēc savas preces saistībā ar Āzijas pircēju pārorientēšanos uz Austrālijas un Argentīnas produkciju.

Kviešu ražas novākšana Austrālijā uzņem apgriezienus, un pirmie ražas novākšanas rezultāti liecina, ka ražība būs augstāka nekā gaidīts. Šobrīd valstī nokulta apmēram puse ražas. Turklāt bažas par graudu kvalitāti pamazām izplēn. Pēc treideru teiktā, kvieši ar proteīna saturu 10,5-11 % būs pietiekamā daudzumā, kas ir gluži pretēji iepriekšējām prognozēm, kas solīja lauvas tiesu ražas ar 9-10 % proteīna saturu. Austrālijas kviešu pievilcību palielina arī Austrālijas dolāra kursa pavājināšanās attiecībā pret ASV dolāru.

Filipīnas, kas jūlijā-septembrī iepirka vairāk nekā 440 tūkst.t kviešu no Ukrainas, pēdējos tenderos priekšroku dod Austrālijas graudiem.

Avots: zol