MARS: laika apstākļu anomālijas ziemājiem nav kaitējušas

Oktobrī - novembrī daudzu Eiropas valstu teritorijās bija vērojamas laika apstākļu anomālijas, taču būtisku kaitējumu ziemājiem tie nenodarīja, teikts Eiropas agrāro resursu monitoringa aģentūras (MARS) atskaitē.

Oktobra pirmajā pusē Centrālajā un Dienvidaustrumu Eiropā, Skandināvijā, Francijā un Lielbritānijā bija vērojami neticami auksti laika apstākļi. Oktobra otrajā pusē laiks bija aukstāks nekā ierasts Krievijas Eiropas daļā un Ukrainas austrumos. Novembra pirmajā pusē gaisa temperatūra zemāka par sezonas normu bija Centrālajā un Ziemeļu Eiropā.

Bagātīgi nokrišņi nolija lielā daļā Eiropas teritorijas, no Baltijas jūras līdz Melnajai jūrai. Oktobra otrajā dekādē nokrišņi bija mazāki nekā ierasts Eiropas ziemeļos, Vācijas ziemeļrietumos, Francijas rietumos, Lielbritānijas atsevišķos dienvidu rajonos un Pirenejas pussalas ziemeļos. Liela daļa Turcijas, Itālijas ziemeļaustrumi un Spānijas austrumi palika gandrīz bez nokrišņiem.

Graudaugu sēja un dīgšana nenoritēja ideālos, taču pieņemamos apstākļos. Pārmērīgi sausi laika apstākļi apgrūtināja rapša sēju un dīgšanu Francijā, Vācijā un Beniluksa valstīs.

Graudaugu kultūru ražības vērtējums šim gadam salīdzinājumā ar pagājušo mēnesi būtiski nav mainījies.

Graudaugu kultūru ražība Eiropas Savienībā (c/ha)

original

Avots: zol