Eksperti Krievijā turpina samazināt graudu eksporta prognozi

Eksperti sākuši samazināt optimistiskās graudu eksporta prognozes Krievijai pašreizējai sezonai. Krievijas agrārā  tirgus konjunktūras ģenerāldirektors Dmitrijs Rilko paziņojis, ka graudu eksporta prognoze samazināta no 40 milj.t līdz 39,4 milj.t, tai skaitā kviešu no 30 milj.t līdz 29,5 milj.t. Miežu eksporta vērtējums samazināts no 4,1 milj.t līdz 3,8 milj.t.

Pēc viņa teiktā, samazinājums saistīts ar pašreizējiem ekonomikas trendiem, kas ir atšķirīgi no pagājušā gada, kad eksporta kāpumu sekmēja zemais rubļa kurss - 67 līdz 77 rubļi par dolāru, daudz augstākas nekā šinī gadā graudu cenas, graudu augstā kvalitāte. "Turklāt pērnajā ziemā bija labi laika apstākļi, pateicoties kuriem Azovā graudu pārkraušana bija iespējama arī janvārī - februārī,"- piebilda D. Rilko.

"Šogad ar katru šo kompomenti, maigi sakot, mums ir sarežģījumi. Uz mazāk labvēlīgu apstākļu fona jāeksportē 5 milj.t vairāk graudu nekā pagājušajā gadā,"- paziņoja institūta ģenerāldirektors. Piebilstot, ka kviešu eksports 30 milj.t apjomā diez vai ir iespējams.

Runājot par miežiem, kas ir vēl viena nozīmīga eksporta kultūra, D. Rilko paziņoja: "Šī kultūra tirgū vispār nav redzama, nav saprotams, kur tā ir palikusi".

Tikmēr kukurūzas eksporta prognoze valstij palielināta no 4,6 milj.t līdz 5 milj.t. "Tas ir darīts, balstoties uz augsto kukurūzas ražas vērtējumu, kas šogad var sasniegt 14,7 milj.t salīdzinājumā ar 13,2 milj.t pagājušajā gadā," - paskaidroja institūta ģenerāldirektors.

Avots: zol