Strategie Grains: sausuma dēļ saruks rapša sējumu platības

Sausums vasarā, kas apgrūtināja rapša sēju Eiropas Savienības valstīs, var pasliktināt sējumu kvalitāti un samazināt gaidāmās šīs eļļas kultūras ražas apjomu.

Pamatojoties uz nosacīti pievilcīgajām rapša cenām salīdzinājumā ar graudaugu kultūrām, aģentūra Strategie Grains prognozēja rapša sējumu platību pieaugumu Eiropas Savienībā šogad par 200 tūkst.ha līdz 6,7 milj.ha.

Taču sausie laika apstākļi veica savas korekcijas analītiķu prognozēs un neļāva atsevišķiem lauksaimniekiem apsēt pilnībā plānotās platības. Īpaši Francijā.

Francijas treideri un analītiķi lēš, ka rapša sējumu platības valstī samazinājušās par 7 %. Turklāt lauksaimnieki ir nobažījušies arī par sējumu tālāko attīstību - sausuma nomocītie dzinumi var neizturēt salnas un kaitēkļu uzbrukumus.   

Arī atsevišķos Vācijas rajonos rapša sējumi cietuši no sausuma, taču valstī kopumā to stāvoklis ir apmierinošs. Ar šo kultūru apsēto platību apjoms saglabājies 2016. gada līmenī - 1,3 milj.ha.

Lielbritānijā rapša sējumu platības samazinājušās līdz septiņu gadu minimumam un sasniegušas 579 tūkst.ha. Samazināšanās iemesls ir ne tikai sausums, bet arī kaitēkļu izplatīšanās, kuru apkarošanu apgrūtina pesticīdu lietošanas ierobežojumi.

Avots: idk