Kukurūzas eksports ASV uzņēmis strauju tempu

Šīs sezonas (septembris - augusts) sākumā ASV kukurūzas piegādes ārējiem tirgiem ir aktīvākās pēdējo desmit gadu laikā, pateicoties zemajām cenām un konkurences samazinājumam, ziņo aģentūra Reuters.

ASV kukurūzas pircēju loks būtiski paplašinājās pēc tam, kad konkurenti, piemēram, Brazīlija izsmēla savus eksporta potenciālus.

Jaunu tirgu apguve ļaus samazināt kukurūzas krājumus, kas pēc rekordražas ir pieauguši līdz pēdējo gandrīz trīsdesmit gadu augstākajam līmenim.

Eksporta apjoms ASV kopš sezonas sākuma ir pieaudzis līdz 21,48 milj.t, kas ir par 85 % vairāk salīdzinājumā ar pagājušās sezonas analogo laika periodu un par 46 % vairāk salīdzinājumā ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju. Divdesmit trīs valstis jau ir iegādājušās virs 100 tūkst.t kukurūzas ar piegādi šosezon.

Kukurūzas otrās ražas mazais apjoms un cenu kritums līdz gandrīz desmitgades minimumam Brazīlijā sekmē pieprasījuma pieaugumu pēc amerikāņu kukurūzas, kuras novākšanas noslēgums vēl ir tālu - sacījis Futures International analītiķis Terijs Reilijs.

Pagājušajā nedēļā ASV Lauksaimniecības ministrija palielināja kukurūzas eksporta prognozi līdz 56,5 milj.t, kas ir pēdējo deviņu gadu augstākais līmenis. Prognozes palielināšanu ietekmēja aktīvā tirdzniecība sezonas sākumā.

Tomēr, tuvojoties sezonas beigām, kukurūzas eksports ASV var pavājināties. Kukurūza konkurēs ar lopbarības kviešiem, kuru cena parasti ir zemāka, kā arī ar Dienvidamerikas kukurūzas jauno ražu, kuras novākšana sāksies janvārī. Jaunajā gadā kukurūzas bruto raža Brazīlijā var pieaugt par 25 %. Argentīna, iespējams, iegūs šīs kultūras rekordražu. Rezultātā šo abu valstu kukurūzas eksports, salīdzinājumā ar pagājušo sezonu, var pieaugt par 40 %.

"Mēs plānojam būt ļoti aktīvi līdz janvārim vai februārim, taču pēc tam, es domāju, eksports kļūs lēnāks,"- sacīja The Linn Group analītiķis Rojs Hakabejs.

Avots: zol