ABARE: šosezon starpība starp pārtikas un lopbarības kviešu cenām pasaulē būs lielāka nekā ierasts

Austrālijas aģentūras ABARE speciālisti uzskata, ka šosezon starpība starp pārtikas un lopbarības kviešu cenām pasaulē būs lielāka nekā ierasts.

Savas prognozes ABARE veidojusi, ņemot vērā faktu par rekordlielo kviešu ražu pasaulē (pati aģentūra savu kviešu ražas prognozi pasaulei nesen palielināja par 13 milj.t līdz 743 milj.t). Tai pat laikā tā norāda, ka graudu kvalitāte vadošajās kviešu ražotājvalstīs, tai skaitā Ķīnā, ir kritusies.

Austrālija iekļāvusi Ķīnu to valstu sarakstā, kurās audzis pieprasījums pēc kviešiem. Un eksperti pieļauj, ka Ķīna, neskatoties uz pašreizējo valsts politiku samazināt valsts krājumus, 2016/17. sezonā būs spiesta palielināt kviešu importu par 2 %, pirmkārt, lai apmierinātu vajadzību pēc augstas kvalitātes kviešiem. Nozīmīgākais šīs kultūras piegādātājs Ķīnai ir Austrālija.

Austrālija savu eksporta politiku galvenokārt plāno būvēt uz augstas kvalitātes kviešu piegādēm. Tāpēc ABARE palielinājusi kviešu eksporta prognozi Austrālijai par 1,2 milj.t līdz 18,4 milj.t. Pagājušās sezonas rezultātu šis rādītājs pārsniedz par 16,6 %.

Pēc ekspertu pašreizējām progozēm, kviešu kvalitāte valstī būs augsta. Taču pastāv daži riski, kas var negatīvi ietekmēt gaidāmo ražu: ilgstošās lietavas valsta austrumu rajonos un aukstie laika apstākļi valsts rietumu rajonos.

Avots: zol