Cieto kviešu cenas pasaulē pieaugs, neskatoties uz apjomīgo piedāvājumu

Saistībā ar lielo ražu Ziemeļamerikas valstīs cieto kviešu cenas pasaulē šogad ir zemākas nekā pagājušajā gadā. Tomēr eksperti brīdina, ka tuvākajos mēnešos cenas var pieaugt, jo jaunās ražas kvalitāte ir zema, ziņo aģentūra Reuters.

Pēc Kanādas valdības komitejas (Agriculture and Agri-Food Canada) prognozēm, cieto kviešu piedāvājums pasaulē šosezon pieaugs līdz 46,7 milj.t, par 1,3 milj.t salīdzinājumā ar pagājušo sezonu. Savukārt pieprasījums gaidāms 37,9 milj.t līmenī.

Kanādā cieto kviešu raža sasniegs rekordaugstu līmeni - 6,8 milj.t. ASV tā būs lielākā pēdējo sešu gadu laikā - 2,5 milj.t. Taču pārāk mitro laika apstākļu dēļ, kas sekmēja sēnīšu slimību izplatību, būtiska daļa ražas nebūs derīga pārtikas patēriņam. "Es nebūšu pārsteigts, ja trešdaļa Kanādas ražas nebūs derīga lietošanai pārtikā,"- sacīja Kanādas tirdzniecības kompānijas GAP SA Grains and Produits menedžeris Džerijs Klassens.

7. septembra dati liecina, ka augstākās kvalitātes cieto kviešu cenas Kanādas Saskačevanas provinces elevatorā sasniedza 251,87 Kanādas dolārus par tonnu, kas ir par 24 % zemāka cena, nekā pagājušajā gadā.

Piedāvājums atrodas diezgan augstā līmenī, taču cenas, visticamāk, augs, ņemot vērā ražas novākšanas gaitu, uzskata Džerijs Klassens.  Cenu starpība starp augstākās un zemākās kvalitātes cietajiem kviešiem sasniegusi 100 Kanādas dolārus par tonnu. Parasti tā ir 30 dolāri par tonnu, piebilda viņš.

Ziemeļdakotā, vadošajā cieto kviešu audzēšanas štatā ASV, pirmie jaunās ražas kvalitātes pārbaudes rezultāti vieš optimismu. Taču paraugiem, kas sāks drīzumā nākt no ziemeļrietumu štatiem, kvalitāte jau būs sliktāka, sacīja Erika Olsona, Ziemeļdakotas Kviešu komisijas mārketinga speciāliste. Šobrīd tirgus cenas štatā ir par 14 % zemākas nekā pagājušajā gadā. Rudens periodā, visticamāk, cenas nostiprināsies, jo lauksaimnieki izvēlēsies pieturēt augstvērtīgos kviešus, prognozē Erika Olsona.

Arī Francijā kviešiem ir novērota saslimšana ar sēnīšu slimībām, turklāt tiem ir arī citas kvalitātes problēmas, kas radušās no pārmērīgajiem nokrišņiem. Pēc oficiālām prognozēm, cieto kviešu bruto raža valstī samazināsies par 20 % līdz 1,4 milj.t. Francijas brokeri paredz, ka saistībā ar kvalitātes problēmām pārtikas kvalitātes standartiem atbildīs tikai 1 milj.t cieto kviešu, un līdz ar to būs vērojams cieto kviešu eksporta kritums.

 Avots: zol