Argentīna var kļūt par otro vadošo kukurūzas eksportētājvalsti pasaulē

Argentīnā 2015. gada beigās atceltās kukurūzas eksporta muitas nodevas un kvotas izraisījušas "kukurūzas bumu". Tirgus liberizācija padarījusi lauksaimniekiem minēto kultūru pievilcīgāku, jo nu tās audzēšana kļuvusi daudz ienesīgāka. Līdz ar to Argentīna 2016/17. sezonā var cerēt uz rekordlielu ražu un eksportu.

Šī gada jūnijā Argentīnas lauksaimniecības ministrs Rikardo Buraljē paziņoja, ka kukurūzas sējumu platības septembra sējas laikā valstī tiks palielinātas par 20 %, uz sojas sējumu platību samazināšanas rēķina. Pateicoties tam, kukurūzas ražu izdosies palielināt par 10-15 milj.t gadā līdz 37,8 milj.t 2016/17. sezonā. Tai pat laikā ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) eksperti nav tik optimistiski, un viņu prognoze Argentīnai 2016/17. sezonai ir 34 milj.t. Pēc USDA datiem, 2015/16. sezonā kukurūzas raža Argentīnā sasniedza 28 milj.t.

Neskatoties uz tik būtisku starpību prognozēs, neapstrīdams ir tas, ka Argentīnas lauksaimniekiem interese par kukurūzas audzēšanu pieaug. Par to liecina arī fakts, ka līdz jūnija beigām kukurūzas sēklu ražotāji bija pārdevuši jau 60-70 % savu krājumu. Gadu atpakaļ šis rādītājs bija aptuveni 10 %.

Jāpiebilst, ka jaunā eksporta politika jau būtiski ietekmējusi kukurūzas piegādes ārvalstu tirgiem. Pēc Senasa datiem, Argentīna šī gada janvārī - maijā eksportējusi 9,45 milj.t šīs kultūras, kas ir par 31 % vairāk salīdzinājumā ar pagājušā gada analogo laika periodu. Savukārt USDA 2015/16. sezonas kukurūzas eksportu Argentīnā novērtējusi 20,5 milj.t līmenī (+ 2,05 milj.t pieaugums gada griezumā), bet 2016/17. sezonas eksportu prognozē 23 milj.t līmenī.

Argentīnai tradicionālie noieta tirgi ir Āzijas valstis, galvenokārt Āzijas dienvidaustrumi, kā arī Mena reģions (Tuvie Austrumi un Ziemeļāfrika). Turklāt šosezon Argentīna eksportēja lielus apjomus uz Brazīliju, kas, kā zināms, kaimiņvalsti apsteidz gan ražas, gan eksporta apjomu ziņā. Iemesli, kāpēc Brazīlija iepirka minēto kultūru, ir piedāvājuma izsīkums pēc aktīvā eksporta un augstās cenas vietējā tirgū. Neierastā situācija Brazīlijā bija izdevīga Argentīnas eksportētājiem, kas savu produkciju varēja piedāvāt par labākām cenām nekā piegādātāji no ASV. Rezultātā Brazīlija šī gada aprīlī importēja lielāko mēneša apjomu kopš 2014. gada oktobra - 106 tūkst.t, no kurām vairāk nekā puse tika iepirktas no Argentīnas (58 %). Pārējais apjoms tika nopirkts no Paragvajas. Brazīlijas importētājiem ASV produkcija nelikās saistoša augstās cenas un zemās kvalitātes dēļ (ASV piedāvāja 2010. gada ražu), pat neskatoties uz Brazīlijas valdības atceltajām muitas nodevām kukurūzas importam no valstīm, kas nav Mercosur blokā.

Zīmīgs ir fakts, ka saistībā ar aktīvo eksportu 2015/16. sezonā Brazīlijā samazināsies kukurūzas pārejošie krājumi, kas savukārt vienlaicīgi ar ražas perspektīvu pasliktināšanos negatīvi ietekmēs šīs kultūras eksporta potenciālu jaunajā sezonā. Rezultātā 2016/17. sezona var kļūt nozīmīga ar to, ka pasaules vadošo kukurūzas eksportētāju reitinga tabulā var notikt pozīciju maiņa: Argentīna var izvirzīties otrajā vietā, izspiežot no tās Brazīliju. Kā jau augstāk minēts, USDA analītiķi šobrīd prognozē kukurūzas eksporta pieaugumu Argentīnā jaunajā sezonā līdz 23 milj.t, kamēr Brazīlijā tiek prognozēts tā kritums līdz 20,5 milj.t.

Avots: apk-inform