Austrālijā uzlabojušās kviešu un miežu ražas perspektīvas

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) speciālisti palielinājuši kviešu un miežu bruto ražu prognozes Austrālijai 2016/17. sezonai (oktobris - novembris).

Graudaugu kultūru ražība Austrālijā ir ļoti atkarīga no nokrišņu daudzuma. Kviešu un miežu gaidāmo ražu perspektīvas uzlabojās, pateicoties lietavām maijā un jūnijā. Pēc meteorologu prognozēm, laika apstākļi atlikušajos mēnešos līdz ražas kulšanai saglabāsies labvēlīgi.

Kviešu bruto raža Austrālijā 2016/17. sezonā sasniegs 26 milj.t (+ 1,5 milj.t salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu), miežu - 9 milj.t (+ 0,4 milj.t).

Kviešu eksports pieaugs tikai par 0,5 milj.t līdz 17,5 milj.t. Tik mazs pieaugums tiek skaidrots ar spēcīgo konkurenci no citu eksportētājvalstu puses Austrālijai tradicionālajos Āzijas tirgos. Austrālijas konkurētspēju mazina arī augstās transportēšanas izmaksas valsts iekšienē līdz eksporta ostām.

Miežu eksports pieaugs par 0,5 milj.t līdz 6 milj.t. Austrālijas eksportētāji saskarsies ar spēcīgu konkurenci Tuvajos Austrumos (Sauda Arābijā, Kuveitā un AAE), kur savas pozīcijas nostiprinājuši Melnās jūras reģiona valstu miežu eksportētāji, tai skaitā Ukraina. Ir grūti prognozēt pieprasījumu pēc lopbarības miežiem Ķīnā, jo tur šīs kultūras tirgu var ļoti ietekmēt jauni importa ierobežojumi. Alus miežu pieprasījuma samazināšanās Ķīnā nav gaidāma. Par perspektīvu noieta tirgu Austrālijas alus miežiem tiek minēta Vjetnama.

Avots: zol