FAS USDA prognozē kviešu importa pieaugumu Indijā līdz 2 milj.t

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) eksperti, ņemot vērā zemās cenas pasaules tirgū, palielinājuši kviešu importa prognozi Indijai pašreizējai sezonai līdz 2 milj.t.

Kviešu bruto ražas vērtējums atstāts bez izmaiņām - 88 milj.t. Salīdzinājumā ar pagājušo sezonu raža pieaugusi par 1,5 milj.t. Tai pat laikā tā būtiski atpaliek no 2014/15. sezonas rekordrādītāja - 95,9 milj.t. Kviešu raža nepiepildīja sākotnējās optimistiskās prognozes nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ. Jaunās ražas oficiālā prognoze ir 94 milj.t. Taču daudzi tirgus dalībnieki uzskata, ka realitātē raža nepārsniegs 86 milj.t.

Kviešu patēriņš Indijā šosezon salīdzinājumā ar pagājušo sezonu, kas beidzās martā, pieaugs par 4,43 milj.t līdz 93,14 milj.t.   

Kviešu imports sasniegs 2 milj.t. Indijas graudu pārstrādātāji jau ir noslēguši līgumu par 0,5 milj.t importa kviešu piegādi jūlijā - septembrī. FAS USDA paredz, ka tiks iepirkts vēl vairāk importa kviešu saistībā ar zemajām cenām pasaulē un gaidāmo ievedmuitas nodevas samazināšanu. Neskatoties uz to, ka kviešu iepirkšana no vietējiem lauksaimniekiem valsts fondā norit lēnā tempā, valsts valdība, visticamāk, šosezon šo kultūru neimportēs. Pagājušajā sezonā Indija importēja 0,52 milj.t kviešu.

Kviešu eksports šosezon Indijā nepārsniegs 0,4 milj.t.

Kviešu krājumi sezonas beigās saruks no 14,54 milj.t līdz 11 milj.t.

Saistībā ar augsto pieprasījumu un spekulācijām attiecībā uz reāli novākto kviešu ražas daudzumu, cenas vietējā tirgū salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem saglabājas joprojām augstā līmenī. Vairumā kviešu audzēšanas reģionu to cena par tonnu svārstās robežās no 14675 rūpijām līdz 16930 rūpijām.

 

Avots: zol