Austrālijā cer uz kviešu ražas perspektīvu uzlabošanos

Sākot no maija līdz jūlija beigām, Austrālijā gaidāmi bagātīgi, augstāki par sezonas normu, nokrišņi, kas var labvēlīgi ietekmēt graudaugu kultūru ražību, ziņo aģentūra Reuters.

Pēc Austrālijas meteorologu biroja datiem, pēdējo divdesmit gadu spēcīgākais El Ninjo sācis zaudēt spēku, un pastāv 70 % iespēja, ka valstī tuvākajos trīs mēnešos nolīs nokrišņi, kas pārsniegs sezonas normu.

Laika apstākļiem ar nokrišņiem jāveicina kviešu sējumu attīstību, kuru sēja Austrālijā nesen beigusies. Īpaši uz to cer Rietumaustrālijas štata lauksaimnieki. Atgādināsim, ka tas ir vadošais kviešu audzēšanas reģions valstī, kas visvairāk cieta no sausuma.

2016/17. sezonā Austrālija cer iegūt bagātīgāko kviešu ražu pēdējo trīs sezonu laikā - 24,5 milj.t.

Tiesa, paši meteorologi ir piesardzīgi savās prognozēs par gaidāmo kviešu ražas apjomu. Lielākais nokrišņu daudzums gaidāms jūnijā, divus mēnešus pēc sējas beigām. Un vislielāko efektu no nokrišņiem var gūt Austrumaustrālija nevis Rietumaustrālija. Turklāt Viktorijas štats, kas ir ceturtajā vietā valstī kviešu audzēšanas jomā, var iegūt mazāku ražu nekā šobrīd oficiāli tiek prognozēts.

Avots: zol