Bulgārija: neskatoties uz kviešu augsto kvalitāti, to eksports samazināsies

Kviešu eksporta rādītāji Bulgārijā šosezon būs zemāki nekā pagājušajā sezonā, teikts ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības departamenta (FAS USDA) publicētajā ziņojumā.

Neskatoties uz dabas kaprīzēm, kviešu ražība un bruto ražas apjoms šosezon pārspēja visas cerības. Raža sasniedza 4,76 milj.t. Kviešu kvalitāte bija ļoti laba. Labāka nekā iepriekšējā sezonā. Pārtikas kviešu daļa ražas kopajomā sasniedza 51 %.

Neskatoties uz kviešu kvalitātes rādītāju uzlabošanos, bulgāru lauksaimnieku ienākumi nepieaug. Tas skaidrojams ar cenu samazināšanos graudu tirgū un nelielajām prēmijām par kvalitāti. Turklāt eksportētāji priekšroku dod lopbarības kviešu nevis pārtikas kviešu iepirkšanai.

Pieaugot konkurencei no citu eksportētājvalstu puses un saistībā ar zemajām cenām, kviešu eksports šosezon Bulgārijā, visticamāk, samazināsies līdz 2,95 milj.t. Iepriekšējā sezonā Bulgārija eksportēja 3.037 milj.t kviešu.

Šīs sezonas pirmajā pusē kvieši eksportēti 2,3 milj.t apjomā. Visvairāk tie piegādāti Eiropas Savienības valstīm: Spānijai, Itālijai, Rumānijai, Grieķijai.

Saistībā ar eksporta zemo aktivitāti un pieprasījuma stagnāciju vietējā tirgū pieaugs kviešu pārejošie krājumi.

Nākamajā sezonā kviešu raža, visticamāk, pārspēs pašreizējās sezonas rezultātu. Laika apstākļi pagājušā gada rudenī ziemāju sējas laikā bija visai labvēlīgi. Ziemas kviešu sējumu platības tika paplašinātas līdz 1,083 milj. ha (+ 8,9 % salīdzinājumā ar 2014. gadu). Neskatoties uz ierobežoto nokrišņu daudzumu un siltajiem laika apstākļiem, kas veicināja kaitēkļu parādīšanos, kviešu sējumi bija labā stāvoklī. Sniega sega pasargāja sējumus no spēcīgajiem saliem ziemas mēnešos, bet pēc tam nodrošināja nepieciešamo mitrumu. Ja līdz veģetācijas perioda beigām laika apstākļi saglabāsies labvēlīgi, kviešu ražība var būt tāda pati kā iepriekšējā gadā vai pat augstāka.

Avots: zol