ES valstīs saruks kukurūzas sējumu platības

Eiropas lauksaimnieki samazinās kukurūzas sējumu platības šīs kultūras zemo cenu dēļ, kā arī saistībā ar ziemāju kultūru sējumu platību palielināšanu, ziņo aģentūra Reuters.

Francijā, Eiropas lielākajā kukurūzas ražotājvalstī, sēja sākusies, bet to agrūtina biežie lieti. Pēc FranceAgrimer datiem, līdz 11. aprīlim apsēti tikai 4 % no plānotajām platībām. Tas ir būtiski mazāk salīdzinājumā ar analogo laika periodu pagājušajā gadā - 17 %. Pēc Kukurūzas audzētāju asociācijas (AGPM) prognozēm, kukurūzas (graudiem) sējumu platības samazinasies par 7 % līdz 1,6 milj.ha.

Kukurūzas sējumu platības samazināsies arī Itālijā, lai gan laika apstākļi sējai ir labvēlīgi.

Vācijā kukurūzas sēja norit pēc grafika, neskatoties uz kavēšanos atsevišķos rajonos lietus dēļ. Vācijas kooperatīvu savienības (DRV) eksperti paredz, ka kukurūzas raža Vācijā šogad sasniegs 12,4 milj.t, kas ir par 12,4 % vairāk salīdzinājumā ar pagājušo neražas gadu. Kukurūzas sējumu platības pieaugs par 1,3 % līdz 461 tūkst.ha.

Polijā daļa ziemāju kultūru sējumu platību izsala. Tās nāksies pārsēt. Taču kukurūzas zemo cenu dēļ lauksaimnieki izvēlēsies šīs platības pārsēt ar miežiem un vasaras kviešiem. Pēc Sparks Polska prognozēm, kukurūzas sējumu platības valstī sasniegs 580 tūkst.ha, kas ir par 4 % vairāk salīdzinājumā ar zemo 2015. gada līmeni, taču par 8 % atpaliek no 2014. gada rādītāja.

Rumānijā kukurūzas sēja rit ātrā tempā. Lauksaimnieku nacionālā asociācija Pro Agro paredz, ka sējumu platības būs tuvu pagājušā gada līmenim un aizņems 2,5 milj.ha.

Ungārijā līdz 11. aprīlim ar kukurūzu apsēti 7 % no plānotajiem 1,07 milj.ha, ziņo Ungārijas Lauksaimniecības ministrija. Sausais un siltais laiks sekmē sējas darbus un liekā mitruma iztvaikošanu augsnē. Pagājušajā gadā kukurūzas sējumu platības Ungārijā aizņēma 1,15 milj.ha.

Avots: zol