Latvijā graudaugu sējumu situācija līdz šim kopumā labvēlīga

Graudaugu sējumu situācija līdz šim kopumā ir labvēlīga, bet vietām Latvijā - Zemgalē - trūkst mitruma, pastāstīja aptaujātie lauksaimnieku pārstāvji.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš pastāstīja, ka šī brīža ziemāju situācija ir laba, nav novērojama arī izcilāšana, jo augsne ir sausa. Pēc viņa teiktā šobrīd norit minerālmēslu izkliede un ziemāju labību piebarošana. Vienlaikus Lazdiņš atzina, ka graudaugiem Zemgalē trūkst mitruma, kas aprīlī, kad parasti ir vissausākie laika apstākļi, varētu radīt problēmas. Savukārt, ja nokrišņi būs pietiekami, viss būs labi.

Lazdiņš arī piebilda, ka Zemgalē kopumā laika apstākļi līdz šim nav sagādājuši problēmas ne rapsim, ne citām graudaugu kultūrām, līdz ar to ziemāji nebūs jāpārsēj. "Varbūt lokāli kaut kas ir [jāpārsēj], bet tās ir ļoti nelielas platības, kur it problēmas, bet, kopumā ņemot, situācija ir laba," teica "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs.

Kooperatīva "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons sacīja, ka vietām Vidzemē kailsalā janvāra sākumā ir cietis rapsis un diezgan krietnas platības rapša būs jāpārsēj. Savukārt kviešu, rudzu situāciju pagaidām ir pāragri izvērtēt, jo vietām - Valmieras ziemeļu pusē - zemi vēl klāj sniegs.

Pēc Jansona teiktā, tā kā ir iestājies siltāks laiks un drīzumā arī Ziemeļvidzemē graudaugu sējumiem varētu atsākties veģetācija, problēmas varētu sagādāt sinoptiķu solītais sals aprīlī. "Cerams, ka sals neatgriezīsies, jo ar lauksaimniecību gribas nodarboties," pauda VAKS vadītājs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka marta vidū Latviju šķērsoja plaša aukstā atmosfēras fronte, taču lauksaimnieki prognozēja, ka sējumiem tā nekaitēs.

Avots: www.delfi.lv