Argentīna rada spēcīgu konkurenci ASV pasaules kukurūzas tirgū

Argentīnas lauksaimnieki steidz realizēt savus kukurūzas krājumus ārvalstu pircējiem, tādējādi pārpildot jau tā pārsātināto tirgu, ziņo aģentūra Reuters.

Kukurūzas eksports Argentīnā aktivizējās pagājušā gada beigās, pēc tam, kad valstī tika atcelti eksporta ierobežojumi. Tās pieaugums radīja papildus konkurenci ASV eksportētājiem, kas šinī sezonā jau tā izjūt grūtības saistībā ar spēcīgo dolāru un augsto konkurenci no Brazīlijas puses.

Kukurūzas sēja Argentīnā norit no septembra līdz decembrim. Pēdējās sējas sākuma periodā Argentīnas lauksaimnieki nesteidzās ar kukurūzas sēju, jo nebija pārliecināti par Argentīnas prezidenta kandidāta Maurisio Makri uzvaru, kas solīja atcelt graudu eksporta muitas nodevas un kvotas. Pēc uzvaras jaunais prezidents izpildīja savu solījumu, un tas strauji palielināja kukurūzas sējas tempus. Rezultātā sējas sākumā ar kukurūzu tika apsēti aptuveni tikai 30 % platību, kas ir divreiz mazāk nekā ierasts, paziņoja Kukurūzas audzētāju asociācijas (Maizar) izpilddirektors Martins Fraguio. "Tādējādi kukurūzas eksporta sezona ilgs nevis no aprīļa līdz jūnijam, bet no jūnija līdz augustam", - piebilda viņš.

Decembrī Argentīnas lauksaimnieki realizēja milzīgu apjomu kukurūzas. Tā kā tas tika darīts pēc peso devalvācijas (par 30 %), eksports bija īpaši ienesīgs. Janvārī kukurūzas eksports pieauga līdz 1,780 milj.t (2015. gada janvāra rādītājs - 1,015 milj.t), februārī - līdz 2,120 milj.t (0,778 milj.T).

Tas iedragāja ASV pozīcijas, kas parasti kalendārā gada sākumā dominēja pasaules kukurūzas tirgū. Konkurences saasināšanās dēļ ASV kukurūzas eksports saruka par 20 %.

Pēc treideru teiktā, Argentīnas lauksaimniekiem vecie kukurūzas krājumi vēl nav iztirgoti. Turklāt vienlaicīgi viņi ir sākuši piedāvāt kukurūzu, kuras ražas novākšana šobrīd jau sākusies.

Martā Argentīna var eksportēt rekordlielu kukurūzas apjomu. Pēc eksportētāju teiktā, citus gadus martā ostās tika piegādāta tikai vecās ražas kukurūza.

Tuvākos dažus mēnešus Argentīna kukurūzas eksporta jomā sacentīsies ar Brazīliju, kur gaidāmā šīs kultūras pirmā raža solās būt bagātīga.

Pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas prognozēm, šosezon (2015. gada 1. marts - 2016. gada 28. februāris) Argentīna kopumā eksportēs 17 milj.t kukurūzas, kas ir par 1,5 milj.t mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu.

Avots: zol