Krievijas Lauksaimniecības ministrija atteikusies no eksporta nodevas kviešiem pārskatīšanas

Pagaidām nav iemesla pārskatīt eksporta muitas nodevu kviešiem, Starptautiskā foruma - izstādes "Piena un gaļas rūpniecība" kuluāros paziņojis Krievijas lauksaimniecības ministrs Aleksandrs Tkačevs.

"Ja neņemsim vērā nestabilo finanšu tirgu, krītošo rubli un atlaidīsim graudu cenas, tad būtiski pieaugs cenas maizei un kombikormam, kas, protams,  "iegriezīs" cilvēkiem un dzīvniekiem", - pavēstīja ministrs. Pēc viņa teiktā, pagaidām graudu cenas ir taisnīgas (10-12 rubļi kilogramā), turklāt pat pie pastāvošās formulas.

Atgādināsim, ka pašreizējais eksporta nodevas variants tika ieviests pagājušā gada 1. oktobrī. Formulas nemainīgā daļa tika palielināta no 5500 līdz 6500 rubļiem par tonnu, bet minimālais nodevas izmērs tika samazināts no 50 līdz 10 rubļiem par tonnu. Tas nozīmē, ka  nodevas apmēru veido puse no līguma cenas mīnus 6500 rubļu, taču ne mazāk kā 10 rubļi par tonnu.

Piemēram, ja kviešu cena ir līdz 13 tūkstošiem rubļu par tonnu, tad eksportētāji maksā 10 rubļus. Taču, ja cena aug līdz 14 tūkstošiem rubļu, tad muitas nodeva jau sasniedz 500 rubļus.

Avots: zol