Ziemas kviešu sējumu stāvoklis Eiropas Savienībā vieš optimismu

Vairumā Eiropas valstu ziemas kviešu sējumu platības atrodas labā stāvoklī, ziņo aģentūra Reuters.

Pateicoties siltajai ziemai un pietiekamajam nokrišņu daudzumam, kviešu sējumi Francijā atrodas ļoti labā stāvoklī. Ņemot vērā lielās platības (ziemas kviešu sējumu platības sasniegušas pēdējo 80 gadu augstāko līmeni), raža var būt tuva pagājušā gada rekordam.

Vācijā, kas ir otra lielākā kviešu ražotājvalsts Eiropā, ziemas kvieši pārziemojuši labi, izņemot rajonus, kas robežojas ar Poliju. Tur atsevišķās vietās lauki ir applūduši, taču pēc analītiķu domām, tā nav nopietna problēma.

Lielbritānijā, kas ir trešā lielākā kviešu audzētājvalsts Eiropā, kviešu sējumi ir labā stāvoklī, pateicoties siltajai ziemai. Sējumu platību apmērs šogad būtiski nemainīsies, neskatoties uz to, ka rajonos, kur vērojams lauku piesārņojums ar lapsastes nezālēm, ziemas kviešu vietā tiks iesētas vasarāju kultūras.

Vien Polijā laika apstākļi ir bijuši tik auksti, ka nodarīts kaitējums augiem. No saliem cietuši 7-10 % ziemas kviešu sējumu, tāpēc raža būs mazāka nekā pērn, kad tā sasniedza 11 milj.t. Tomēr, ja laika apstākļi pavasarī un vasarā būs normāli, Polijai ir visas iespējas iegūt labu ražu - ne mazāku par 10 milj.t.

Avots: zol