Indijā sausuma un siltās ziemas dēļ var samazināties rapša raža

Indijā sausuma un siltās ziemas dēļ var samazināties rapša raža un eļļas daudzums tajos, ziņo lauksaimnieki un treideri. Rezultātā valstī var pieaugt augu eļļas imports.

Rapša, galvenās ziemāju eļļas kultūras ar visaugstāko eļļas saturu, cenas sasniedza rekordaugstu maksimumu 2015. gadā, pēc tam, kad spēcīga sausuma un nesezonas lietavu dēļ bojā aizgāja būtiska daļa ražas.

Šogad rapša raža un eļļas daudzums tajā samazināsies siltā laika dēļ un nokrišņu trūkuma dēļ, ziņo Indijas lauksaimnieki. Slikto laika apstākļu ietekmē rapša sējumu platības Indijā salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu sarukušas par trešdaļu.

Kopumā rapša raža valstī var samazināties par 7-8 %, uzskata treideri.

Indijas lauksaimnieki 2015. gadā ar rapsi apsēja 6,28 milj.ha, kas ir par 3,2 % mazāk salīdzinājumā ar 2014. gadu, vēsta Indijas Lauksaimniecības ministrija.

Gaisa temperatūra pagājušajā mēnesī un janvārī Indijas ziemeļos un centrā bija augstākā pēdējo piecu gadu laikā. Tas, protams, atsauksies uz ziemas rapša sēju.

Indijas valdība cenšas atbalstīt vietējos lauksaimniekus. Indijas Lauksaimniecības ministrija ziņo, ka Indijas lauksamniecības pētījumu padome strādā pie jaunu sēklas šķirņu izstrādes, kas būtu noturīgas pret klimata izmaiņu radīto negatīvo ietekmi. No 1. aprīļa valstī sāks darboties arī sējumu apdrošināšana.

Samazinoties eļļas kultūru piedāvājumam, Indijā, kas gadā patērē 18-19 milj.t pārtikas eļļas, nāksies palielināt augu eļļu importu no nozīmīgākajām ražotājvalstīm - Malaizijas un Indonēzijas.

Nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ Indijā var samazināties arī kviešu raža, tomēr šīs kultūras krājumi valstī ir pietiekošā daudzumā.

Avots: zol