ASV samazināsies kviešu, bet pieaugs kukurūzas, sojas sējumu platības

ASV 2016/17. sezonā salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu būtiski pieaugs kukurūzas un sojas pupu sējumu platības, prognozē ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) eksperti.

Kukurūzas sējumu platības valstī nākamajā sezonā sasniegs aptuveni 90,5 milj.akru, kas ir par 0,5 milj.akru vairāk nekā prognozēts iepriekš, bet sojas pupu - 82 milj.akru, kas ir par 3 milj.akru vairāk salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu.

Iemesls vasarāju kultūru sējumu paplašināšanai ir to gaidāmais cenu kāpums, ko prognozē eksperti. Patreiz pastāv uzskats, ka vasarāju kultūras nav pienācīgi novērtētas.

Pretēji kukurūzai un sojai, kviešu sējumu platības 2016/17. sezonā ASV solās būtiski samazināties. Pēc USDA ekspertu prognozēm, šīs kultūras sējumu platības gaidāmajā sezonā nepārsniegs 53 milj.akru, jeb citiem vārdiem sakot, salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu tās samazināsies par 1,5 milj.akru. Ja prognoze piepildīsies, kviešu sējumu platības ASV sasniegs pēdējo četrdesmit septiņu gadu zemāko līmeni. Tas tiek skaidrots galvenokārt ar pieprasījuma krišanos pēc ASV kviešiem, kas savukārt saistīts ar pēdējā laikā vērojamo zemo vidējo kvalitāti un zemo cenu konkurētspēju pasaules tirgū.

ASV 2015/16. sezonā iegūtās mīksto kviešu SRW ražas kvalitāte ir ļoti zema. Vidējās kvalitātes rādītāji ir zemākie pēdējo septiņpadsmit gadu laikā. Galvenais iemesls tam ir sliktie laika apstākļi. Lai gan kopumā SRW kviešu ražas apjoms salīdzinājumā ar pagājušo sezonu nav būtiski sarucis, to konkurētspēja pasaules tirgū ir samazinājusies.   

Avots: proagro