Austrālija atgūst daļu Āzijas kviešu tirgus

Austrālijas kvieši atgriežas Āzijas tirgos, jo tie ir kļuvuši lētāki par amerikāņu un kanādiešu kviešiem, ziņo aģentūra Reuters.

Āzijas valstis, tai skaitā Indonēzija, kas ir lielākā graudu importētāja reģionā, noslēgušas līgumus par austrāliešu kviešu iepirkšanu ar piegādi februārī. Šobrīd tiek veiktas pārrunas par kviešu iepirkšanu ar piegādi martā. "'Tagad Austrālijas kvieši ir vieni no lētākajiem, tāpēc pircēji ir pārslēgušies uz iepirkumiem Austrālijā", - ziņo vārdā nenosaukts Singapūras treideris. "Ja ņem vērā kvalitāti, Austrālijas kvieši patreiz ir konkurētspējīgāki nekā Melnās jūras reģiona kvieši".

Laiku atpakaļ Austrālija zaudēja daļu Āzijas tirga konkurencē ar Melnās jūras reģiona kviešiem, kas guva pārsvaru, pateicoties labajai ražai un zemajām transporta izmaksām.

Šobrīd cena (C&F bāzes) Austrālijas kviešiem ar proteīnu 10,5 % Āzijas ostās ir  240 $/t, bet ASV kviešiem uz tiem pašiem nosacījumiem - 280 $/t.

"Graudu pārstrādātāji iepērk kviešus ar vidēju olbaltumvielu saturu, 10,5 - 11 %. Minētie kvieši veido Austrālijas kviešu ražas pamatdaļu. Turklāt pircēji 2016. gada pirmajā kvartālā atturēsies no augstu proteīnu saturošu kviešu iepirkšanas", - šādu viedokli pauda cits vārdā nenosaukts Singapūras treideris.

Gaidāms, ka Austrālija šosezon iegūs 24 milj.t lielu kviešu ražu un eksportēs 17-18 milj.t. Kviešu ražas novākšanas darbi Austrālijā noslēgsies janvārī.

Avots: zol