Eiropas Savienībā pieaug kviešu eksports

Pēc ilgstoši nosacīta klusuma perioda mīksto kviešu eksports Eiropas Savienībā atsācis pieaugt. Eiropas Komiteja apstiprinājusi nedēļas licences 636 tūkst.t mīksto kviešu eksportam uz trešajām pasaules valstīm. Tas ir par 58,6 % vairāk nekā pagājušajā nedēļā un lielākais nedēļas apjoms kopš sezonas sākuma. Tiesa Francijas daļa, kas arī pakāpeniski aug, joprojām ir ne visai liela priekš šīs valstis - 25,6 %. Uzlabošanās sasniegta, pateicoties citām Eiropas eksportētājvalstīm, kuru vidū arvien būtiskāku lomu spēlē Polija un Baltijas valstis.

Kopumā kopš sezonas sākuma licences izsniegtas 8,17 milj.t kviešu eksportam, kas ir par 29 % mazāk (nedēļu atpakaļ 31 %), nekā pagājušā gada analogajā datumā.

Pieauguši arī lopbarības miežu pārdošanas apjomi. Licences eksportam uz trešajām pasaules valstīm izsniegtas 126 tūkst.t, kas ir par 80 % vairāk nekā iepriekšējā nedēļā. Francijas daļa pieaugusi salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu par 2 % līdz 20,6 %.

Kopumā kopš sezonas sākuma licences izsniegtas 4,48 milj.t miežu, kas ir par 23 % vairāk nekā gadu atpakaļ (nedēļu atpakaļ - 30 %).

Avots: zol