Ķīna tuvākajos 5 gados plāno palielināt graudu importu

Ķīna 13. piektgadē (2016.- 2020. gads) plāno palielināt graudu importu nevis turpināt audzēt savas lauksaimniecības jaudas, paziņojis lauksaimniecības ministrs Haņs Čanfu.

Pēdējos 11 gadus Ķīna centās palielināt vietējās lauksaimnieciskās ražošanas apjomus. Tagad par prioritāti kļuvusi ir ražošanas stabilitāte un lauksaimniecības produktu kvalitāte.

Augot iedzīvotāju skaitam un valsts straujajai urbanizācijai, gaidāms, ka pieprasījums pēc graudiem Ķīnā pieaugs no 600 milj.t 2014. gadā līdz 700 milj.t 2010. gadā, uzskata eksperti. 100 milj.t starpība starp vietējo pieprasījumu un piedāvājumu tiks segta ar importu, pārliecināts lauksaimniecības ministrs.

Tai pat laikā, ministrs, apgalvo, ka iedzīvotājus ar pārtikas produktiem, pirmkārt, jau ar kviešiem un rīsiem, Ķīna 100 % nodrošinās pati. Importēti tiks tikai lopbarības graudi.

Eksperti uzskata, ka Ķīnas lauksaimniecības politikas prioritāšu maiņa ir saistīta ar pašreizējo dabas resursu un ekoloģijas situāciju valstī. Lauksaimnieciskās ražošanas kāpums pēdējos gados tika sasniegts būtiski nodarot pāri videi, izmantojot pārāk daudz minerālmēslu un pesticīdu.

Speciālisti uzskata, ka tuvākajos piecos gados, Ķīna, visticamāk, palielinās sojas pupu, kukurūzas, kā arī gaļas un piena importu. "Sojas importa palielināšana ļaus paplašināt kviešu un rīsu sējumu platības. Rīsu importa būtisks pieaugums ir maz ticams, jo pasaulē nav nemaz tik daudz valstu, kas audzē šo kultūru, un Ķīnas parādīšanās pasaules arēnā kā  lielam pircējam izraisītu strauju cenu kāpumu".

Avots: sovecon