Ziemāju raža Indijā tomēr būs lielāka nekā pērn

Rabi (ziemas raža) graudaugu kultūru bruto kopražas apjoms Indijā 2015. gadā sasniegs 132,780 milj.t, ziņo Indijas Lauksaimniecības ministrija. Minētais rādītājs par 2 milj.t pārsniegs pagājušā gada analogās ražas rezultātu.

Oficiālā prognoze tika publicēta drīz pēc tam, kad valstī sākās rudens lietusgāzes. Skopo musona lietavu dēļ Indijas vadošajos lauksaimniecības štatos vairākus mēnešus valdīja sausums, nokrišņu deficīts sasniedza 14 %, mitrums augsnē daudzos reģionos būtiski samazinājās, daudzi tirgus dalībnieki sāka uztraukties par gaidāmās ražas perspektīvām. Parādījās baumas, ka rabi raža būs būtiski mazāka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Tomēr pēdējās nedēļās valstī sākās lieti, un patreiz, saskaņā ar ministrijas datiem, ražai vairs nekas nedraud.

Atgādināsim, ka pēdējos gados Indijā graudu eksports stabili samazinās, neņemot vērā, ka 2012/13. sezonu, kad tas pietuvojās 7 milj.t līmenim. 2015/16. sezonā, pēc ekspertu prognozēm, graudu eksports nepārsniegs 2 milj.t. Būtībā Indija ir valsts, kas vienlaicīgi ir viena no lielākajām kviešu ražotājvalstīm pasaulē, un kurai ir diezgan nozīmīgs tās ražošanas proficīts un, kurai tai pat laikā ir nosacīti mazs eksports. Turklāt valsts graudu glabātuvēs gadu no gada tiek uzkrāti būtiski krājumi. Iemesls tam ir eksportam piedāvāto kviešu augstā cena un zema vidējā kvalitāte. Un krīzei, kurā nozare atrodas, padziļinoties, problēmas, visticamāk, pieaugs. Būtībā, neskatoties uz to, ka pasaules kviešu tirgū spriedze mazinās (kaut gan kaut kādā mērā arī pateicoties tam), mēs varam vērot Indijas kviešu eksporta norietu.

Avots: proagro