Sausums Melnās jūras reģionā rada spriedzi ES valstu graudu tirgos

Eiropas agrāro resursu monitoringa aģentūras (MARS) publicētie jaunākie vadošo intensīvās lauksaimniecības zemju apsaimniekošanas reģionu agrometeoroloģisko apstākļu vērtējumi ir radījuši satraukumu graudaugu kultūru reģionālajos tirgos.

Eksperti norāda, ka pēdējos mēnešus virknē Krievijas un Ukrainas lauksaimniecības teritoriju vērojams bija būtisks nokrišņu deficīts, kas ļauj konstatēt sausuma sākumu Melnās jūras reģiona ziemeļu daļā un draudus zināmam ražas un eksporta potenciāla kritumam Melnās jūras reģiona valstīs.

Eksperti atzīmē, ka sausums Melnās jūras reģionā sākās jau augustā, un, visticamāk, nebeigsies līdz pat oktobrim. Neskatoties uz norādīto nelielo situācijas uzlabošanos pēdējās nedēļās Krievijas nozīmīgākajos lauksaimniecības zemju apsaimniekošanas reģionos, lauksaimnieki jau sāk konstatēt spēcīgu augsnes mitruma deficītu.

Sausums ziemāju kultūru sējas laikā nav labākais sākums jauno augu veģetācijai. Daudzi lauksaimnieki nesteidzas turpināt sēju, gaidot tālāku situācijas attīstību. Tāpēc šobrīd Krievijā ar ziemājiem apsēti tikai 8,3 milj.ha salīdzinājumā ar 9,1 milj.ha analogajā datumā pagājušajā sezonā. Līdzīga situācija bija vērojama arī daudzos Ukrainas reģionos, kur kopš maija līdz septembra vidum nav nolijusi pat puse no nokrišņu normas. Situāciju nedaudz uzlaboja dažu dienu lietavas septembra otrajā pusē. Tuvākajās nedēļās, pēc sinoptiķu prognozēm, situācija var mazliet uzlaboties, un Ukrainā var nolīt bagātīgs lietus, taču pagaidām tirgus dalībniekiem tā ir pietiekamā mērā satraucoša - ziemāju neraža var kļūt par spēcīgu lauksaimniecības kultūru cenu kāpuma virzītājspēku Eiropas Savienības tirgos.

Avots: proagro