Sausums Ukrainā apdraud sojas ražu

Sausums, kas vērojams Ukrainas nozīmīgākajos sojas audzēšanas reģionos, arvien vairāk pasliktina sojas ražas perspektīvas.

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) sausuma dēļ samazinājusi savu sojas ražas prognozi Ukrainai 2015/16. sezonai par 700 tūkst.t līdz 4 milj.t. Tai pat laikā, šis rādītājs par 100 tūkst.t ir augstāks par pagājušajā gadā sasniegto rezultātu. Saistībā ar ražas prognozes samazināšanu USDA eksperti samazināja arī sojas eksporta prognozi Ukrainai - par 650 tūkst.t līdz 2,4 milj.t.

Šosezon Rietumukrainā, kur tiek izaudzēta puse no sojas ražas, lielākoties valdīja sojas attīstībai nelabvēlīgi agrometeoroloģiskie laika apstākļi. Pēc pašreizējā ekspertu vērtējuma, minētajā reģionā sojas ražība nepārsniedz 19 c/ha, kas ir par 15 % mazāk nekā prognozēts mēnesi atpakaļ, par 12 % atpaliek no pagājušā gada rādītāja un par 0,7 % no pēdējo piecu gadu rādītāja.

Līdz 15. septembrim sojas raža valstī tika novākta no 21 % sējumu platību, pērn - līdz analogajam datumam - no 27 %. Sojas novākšana Ukrainā ilgs līdz oktobra beigām.

Avots: proagro