Ķīnas valdība satraukusies par rekordlielajiem kukurūzas krājumiem valstī

Ķīnas valdība satraukusies par kukurūzas krājumu pieaugumu valstī līdz rekordaugstam līmenim un lielo starpību starp cenām vietējā tirgū un pasaulē, ziņo aģentūra Reuters.

Šīs sezonas beigās kukurūzas krājumi Ķīnā pārsniegs 100 milj.t, kas ir augstākais rādītājs vēsturē, - prognozē Lu Jing Vo, Ķīnas Valsts graudu administrācijas vice administrators.

Ķīna ir otra lielākā kukurūzas ražotāja un patērētāja pasaulē. Pēdējos gados valstī strauji pieaug pieprasījums pēc šīs kultūras no pārstrādātāju puses. Arī kukurūzas ražai ir izteikta tendence gadu no gada pieaugt.

Kukurūzas bruto ražas pieaugumu veicina augstās iepirkumu cenas valsts fondā. Lai atbalstītu savējos lauksaimniekus, Ķīnas valdība iepērk kukurūzu vietējā tirgū par cenām, kas ir daudz augstākas nekā pasaulē, un pēc tam to realizē vietējiem patērētājiem. Oficiālie dati vēsta, ka valdība no lauksaimniekiem valsts fondā iepērk trešdaļu kukurūzas ražas.

Taču minētās shēmas dēļ valsts fondā uzkrājušies pārāk lieli šīs kultūras krājumi, jo patērētāji Ķīnā augsto cenu dēļ izvēlas kukurūzu un citas lopbarības izejvielas importēt. Pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas USDA prognozēm, Ķīna šosezon importēs 3 milj.t kukurūzas (pagājušās sezonas rādītājs - 3,277 milj.t), 8 (4,891) milj.t miežu, sorgo - 8,5 (4,161) milj.t.

Pēc Ķīnas Lauksaimniecības ministrijas prognozēm, Ķīna šogad iegūs kukurūzas rekordražu - 232 milj.t, kas ir par 7,6 % vairāk nekā pagājušajā gadā. Pagaidām Ķīnas valdība vēl nav pieņēmusi lēmumu par kādām cenām kukurūzas jaunā raža tiks iepirkta valsts fondā, - paziņojis Lu Jing Vo.

Avots: zol