Eiropas Savienībā šogad prognozē zemāku graudaugu ražu

Šogad Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs kopumā būs par 3,7% mazākas graudaugu platības un apmēram par 7,6% mazāka graudu kopraža salīdzinājumā ar 2014.gadu, kas saistīts ar sarežģītiem ziemāju sējas apstākļiem daudzās valstīs pagājušajā rudenī.

Tas norādīts ES lauksaimnieku organizācijas "Copa/Cogeca" un Eiropas Komisijas (EK) darba grupas "Graudaugi, eļļas augi un proteīnaugi" sanāksmē Briselē, kurā kā eksperts no Latvijas piedalījās biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvis Aigars Šutka.

Prognozes liecina, ka lielākais samazinājums būs miežu ražošanā - par 11,7% mazākas būs šīs kultūraugas platības un par 17,9% mazāka kopraža. Par 2,2% samazināsies arī rapša platības, un kopraža būs par 6,9% mazāka nekā pērn.

Tāpat secināts, ka Latvija 2014./2015.gada sezonā atrodas septītajā vietā pēc eksportēto kviešu apjoma ar apmēram 250 000 tonnu. Pirmajā vietā šajā ziņā atrodas Francija, tai seko Rumānija, Vācija, Lietuva, Polija un Bulgārija.

Ziņojumā arī teikts, ka līdztekus graudu ražas samazinājumam šogad gaidāms būtisks proteīnaugu ražošanas pieaugums, kas skaidrojams ar jaunajām tā dēvētās zaļināšanas prasībām, ar kurām saistīti 30% no platību maksājumiem. Kopumā ES proteīnaugu platības varētu palielināties par 12% un kopraža - par 16%.
Vislielākais pieaugums gaidāms lauku pupu, zirņu un lupīnas audzēšanā - platības un kopraža pieaugšot par apmēram 20-24%.

Savukārt, vērtējot pasaules prognozes, secināts, ka ļoti labi ziemošanas apstākļi bijuši ASV un Kanādā. Ukrainā un Krievijā pērn iesēts vairāk ziemāju nekā parasti un ziemošanas problēmu nav bijis. Ukrainas graudu eksports, neskatoties uz politisko krīzi, saglabājies iepriekšējā līmenī, tikmēr Krievijas graudu eksports ļoti samazinājies, jo valdība līdz 2015.gada 30.jūnijam ir piemērojusi paaugstinātas eksporta nodevas. Šo faktoru ietekme uz graudu cenu gan nav bijusi jūtama, bet nākotnes ietekme atkarīga no Krievijas valdības eksporta politikas.

Kā ziņots, Latvijā pērn graudu kopražā tika sasniegts visu laiku rekords - 2,2 miljoni tonnu. Graudu iepirkums bija lielākais pēdējo četru gadu laikā - 1 947 300 tonnu, tikmēr vidējā iepirkuma cena turpināja pazemināties, un 2014.gadā tā bija 148,06 eiro par tonnu, kas ir zemākā cena pēdējo četru gadu laikā.

Avots: www.delfi.lv