Krievijā jaunā muitas nodeva kviešu eksportam var stāties spēkā augustā

Jaunā muitas nodeva kviešu eksportam, kuras mehānismu šobrīd izstrādā Krievijas Lauksaimniecības ministrija un Ekonomikas attīstības ministrija, var stāties spēkā augusta sākumā, "Interfaksam" paziņojis tirgus dalībnieks, kurš pārzina dokumentu sagatavošanas gaitu. "Nodeva, lai arī neliela, stāsies spēkā jau augustā", - sacīja viņš. Pēc viņa teiktā, līdz tam laikam graudu cenas pieaugs un valūtas kurss izmainīsies. "Jau tagad kviešu cena sasniedz 195 $/t", - sacīja viņš. Pirms laika treideri ziņoja, ka līgumi tiek slēgti par 190 $/t.

Krievijas Lauksaimniecības ministrija izstrādājusi jaunu formulu kviešu eksporta ierobežošanai. Tā nominēta rubļos un tiks rēķināta pēc valūtas kursa. Piedāvātajā formulā līguma cena dolāros tiks pārveidota rubļos, dalīta uz pusēm un no tās tiks atskaitīti 5500 rubļu. Pēc tirgus dalībnieka vārdiem, ir arī "vēl sliktāks variants", ko piedāvā Krievijas Ekonomikas attīstības ministrija - atskaitīt 5000 rubļu. Graudu eksportētāji uzskata, ka piedāvātais kviešu eksporta ierobežošanas variants padara biznesu neparedzamu, neļauj plānot piegādes, kas kā likums, tiek formētas divus trīs mēnešus uz priekšu. Turklāt tas var negatīvi atsaukties arī uz graudu audzētājiem un pārdevējiem, jo uz tiem tiks pārliktas visas papildus izmaksas. Virkne reģionu vispār tiks "nogriezta" no eksporta piegādēm.

Riskus noņemt var tajā gadījumā, ja aprēķini tiks veikti, ņemot vērā valūtas kursu valūtas darījuma pasē, nevis graudu piegādes datumā, uzskata eksperti. Krievijas Lauksaimniecības ministrijā formulas detaļas nekomentē, sakot, ka dokuments šobrīd ir saskaņošanas stadijā. Muitas nodeva kviešu eksportam Krievijā bija spēkā no šī gada 1. februāra līdz 15. maijam. Tās apmērs bija 15 % no muitas vērtība plus 7,5 eiro, taču ne mazāk kā 35 eiro par tonnu. Pēc Lauksaimniecības ministrijas datiem, minētajā laika periodā kviešu eksports samazinājās par 2,5 reizēm, līdz 1,6 milj.t. Graudu eksports kopumā šajā periodā saruka par 23 %, līdz 4,751 milj.t.

Kopš šīs sezonas sākuma (2014. gada 1. jūlija) līdz 2015. gada 13. maijam Krievija eksportējusi 28,078 milj.t graudu, kas ir par 18,4 % vairāk nekā iepriekšējās sezonas analogajā periodā (23,708 milj.t). Pēc Krievijas Lauksaimniecības ministrijas prognozēm, šosezon kopumā Krievija var eksportēt rekordlielu graudu apjomu - 30 milj.t.

Avots: sovecon