Rabobank prognozē graudaugu un eļļas kultūru cenu samazināšanos

Investīciju banka Rabobank savā jaunākajā atskaitē norāda uz priekšnosacījumiem tālākai kviešu cenu lejupslīdei. Bankas eksperti samazinājuši nākotnes darījumu cenas prognozes kviešiem un kukurūzai Čikāgas biržā CBOT.

Agrometeoroloģiskie apstākļi Ziemeļāfrikas valstīs ir labvēlīgi gan vasarāju sējai, gan ziemāju veģetācijai, un nedot ne mazāko pamatu spriedzes pieaugumam tirgū. Eksporta pieprasījums pēc ASV graudiem saglabājas joprojām zemā līmenī, kas arī nesekmē cenu pieaugumu. Labas ražas perspektīvas ir Eiropas Savienībā. Un tikai Melnās jūras reģiona valstīs pastāv zināmas bažas par gaidāmās ražas likteni. Patiesībā, galīgos secinājumus par graudaugu tirgus konjunktūru varēs izdarīt tikai maijā - galvenokārt to noteiks laika apstākļi tuvāko sešu nedēļu laikā.

Pagaidām eksperti samazinājuši savu prognozi  kviešu SRW nākotnes darījumu cenām gada beigām par 7,35 $/t līdz 198,42 $/t, bet mīksto kviešu prognozi Parīzes biržai MATIF - līdz 190 eiro/t. Nākotnes darījumu cenas sojai, pēc Rabobank ekspertu prognozēm, līdz tam laikam samazināsies līdz apmēram 330 $/t.

Avots: proagro