Ukrainā kārtējo reizi gaidāma sojas rekordraža

Ukrainas sojas tirgū 2015. gadā gaidāms kārtējais ražas rekords, galvenokārt, pateicoties šīs kultūras sējumu platību paplašināšanai līdz rekordlīmenim - 2,15 milj.ha (+ 19 % salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu). Šādu prognozi savā ziņojumā konferencē "Ukrainas sojas tirgus: attīstības perspektīvas 2015. - 2020. gadiem) pauda Ukrainas eļļas kultūru tirgus analītiķe Anna Burka.

"Prognoze balstīta uz to, ka būtiska daļa aptaujāto lauksaimnieku (virs 20 %) plāno paplašināt sojas sējumu platības  vai arī sākt tās sēju, ņemot vērā lielo pieprasījumu no pircējiem vietējā tirgū, kā arī no kompānijām, kas orientētas uz eksportu, cerot uz labvēlīgu cenu konjunktūru un augstu rentabilitātes līmeni. Pēc Ukrainas Statistikas dienesta datiem, sojas audzēšanas rentabilitāte 2014. gadā bija 34 %", - norādīja A. Burka.

Pēc viņas teiktā, gaidāms, ka sojas ražība salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu samazināsies par 9 % līdz 19,7 c/ha. "Ņemot vērā būtisko resursu sadārdzināšanos, daudzi lauksaimnieki sāks ekonomēt uz ražošanas resursiem, pirmkārt, jau uz minerālmēsliem. Tai pat laikā laika apstākļi var nedaudz nivelēt minētā faktora ietekmi", - atzina A. Burka.

Neskatoties uz sojas ražības kritumu, 2015. gadā sojas raža Ukrainā var sasniegt jaunu rekordu - 4,2 milj.t, kas ir par 8 % vairāk nekā novākts 2014. gadā.

Avots: oilword