Krievija sarežģījusi savu kviešu eksportu

Krievijas lēmumi var atspēlēties šīs valsts lauksaimniekiem, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Šogad Krieviju gaida recesija, un tādējādi valsts mēģina pieņemt dažādus lēmumus saistībā ar vēlmi ekonomikas lejupslīdes laiku padarīt vieglāku vienkāršajiem iedzīvotājiem. Tiesa gan, Krievijas gadījumā samērā izteikti var runāt par to, ka, ar deķīti nosedzot kādu lauku, cita daļai tas vairs nepietiek. Viss notiekošais liecina, ka samērā interesanti laiki varētu gaidīt arī Krievijas lauksaimniekus.

Proti, Krievija vēloties nodrošināt situāciju, lai valstī graudu izstrādājumi paliek lēti, ierobežojusi savu graudu eksportu, uzsverot, ka valstī izaudzētajam vispirms jāapmierina vietējo iedzīvotāju vajadzības.

Pieejamā informācija liecina, ka Krievija nav kautrējusies pieņemt attiecīgos lēmumus nodokļu ziņā, kas eksportēto graudu apjomu šogad salīdzinājumā ar pērno gadu esot samazinājis aptuveni par pusi. Jāpiebilst, ka Krievija pagājušajā gadā bija ceturtais lielākais pasaules graudu eksportētājs. Krievijas Lauksaimniecības ministrijas dati liecina - kopš jaunajām eksporta nodevām (tās noteiktas, sākot ar šā gada februāri) Krievija periodā līdz aprīļa vidum eksportējusi 1,1 miljonu tonnu kviešu, kas ir par 59% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn (pa īstam gan Krievijas kviešu eksporta sezona aizsākas vasarā). Sākotnēji domāts, ka šis nodoklis būs līdz šā gada jūnijam, lai gan pašlaik manāma vēlme periodu pagarināt.

Jāteic gan, ka šādiem soļiem parasti ir arī pretsitiens, jo ne velti daudzi šīs valsts lauksaimnieki savu produkciju izvēlas eksportēt - tā tie var nopelnīt vairāk. Tomēr šobrīd, eksporta nosacījumiem pasliktinoties, par ko ir atbildīgi arī dažādi vietējie nodokļi, tiem nākas ietaupīt gan uz minerālmēslu, gan pesticīdu rēķina.

Avots: www.db.lv