Eiropā gaidāma bagātīga kviešu raža

Aģentūras Bloomberg eksperti prognozē, ka šogad Eiropas Savienībā gaidāma bagātīga kviešu raža. Pie šāda secinājuma viņi nonāca, novērtējot dabas rādītājus un sējumu stāvokli.

Eksperti uzskata, ka Eiropas lauksaimniekiem izdosies šogad iegūt 147,7 milj.t lielu kviešu ražu, kas no pagājušā gada rekorda atpaliek tikai par 6 %.

Francijā, kas ir lielākā kviešu audzētāja Eiropas Savienībā, 92 % šīs kultūras sējumu ir labā un ļoti labā stāvoklī. "Mums nebija ziemas kā tādas, un pavasaris līdz šim ir bijis labvēlīgs, pietiekamā daudzumā ir nolijis lietus, un ir bijis arī sausāks laiks, kad varēja strādāt uz lauka", -  stāsta Francijas lauksamnieki.

Pēc ekspertu aplēsēm, mīksto kviešu raža Francijā šogad pārsniegs 38 milj.t, Vācijā, kas ir otra lielākā kviešu audzētāja Eiropas Savienībā - gandrīz 26 milj.t.

Ražas apjomu pieaugums ir viens no iemesliem, kāpēc samazinās kviešu cenas pasaulē. Šogad vien kviešu cenas Čikāgas biržā nokritās par 16 %, bet Parīzē - par 8 %.

Bagātīgās ražas dēļ palielināsies kviešu eksports no Eiropas Savienības uz citiem pasaules reģioniem. Eksperti prognozē, ka tas sasniegs augstāko līmeni pēdējo desmitgažu laikā.

Avots: grainboard