USDA bez būtiskām izmaiņām atstāj kviešu ražas un patēriņa vērtējumus pasaulei šai sezonai

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) marta atskaitē, kas tika publicēta vakar, bez būtiskām izmaiņām atstājusi kviešu ražas un patēriņa vērtējumus pasaulei pašreizējai sezonai.

Kviešu ražas vērtējums pasaulei samazināts par 0,27 milj.t līdz 724,76 milj.t. Vērtējuma samazināšana Brazīlijai gandrīz pilnībā kompensēta ar vērtējuma palielināšanu Baltkrievijai.

Kviešu eksporta prognoze pasaulei pašreizējai sezonai palielināta par 0,46 milj.t līdz 160,57 milj.t, pateicoties kviešu eksporta straujajiem tempiem no Eiropas Savienības. Gaidāms, ka Eiropas Savienība šinī sezonā eksportēs 31,5 milj.t kviešu, kas ir par 0,5 milj.t vairāk nekā prognozēts februārī.

Kviešu importa prognoze pasaulei palielināta par 0,13 milj.t līdz 157,48 milj.t, pateicoties Marokai, Filipīnām, Taivānai, Jordānijai, Vjetnamai, Ekvadorai un Sauda Arābijai. Savukārt Alžīrija, Sīrija Jemena, Līvija, Izraēla un Japāna importēs mazāk nekā prognozēts mēnesi atpakaļ.

Kviešu patēriņš pasaulē sagaidāms 714,53 milj.t līmenī (- 0,12 milj.t salīdzinājumā ar iepriekšējo prognozi).

Kviešu krājumi sezonas beigās tiek paredzēti 197,71 milj.t apjomā, kas ir par 0,14 milj.t mazāk nekā prognozēts februārī. ASV kviešu krājumu prognoze samazināta par 0,03 milj.t līdz 18,8 milj.t. Kviešu krājumu prognožu samazināšana izrādījās nepatīkams pārsteigums vairumam tirgus dalībnieku, jo tie, gluži pretēji, gaidīja to palielināšanu.

Avots: zol