Austrālijā miežu cena pārsniegusi kviešu cenu

Ažiotāžas radītais pieprasījums pēc miežiem Austrālijā Rietumaustrālijas štatā izraisījis šīs kultūras cenu kāpumu, ziņo Austrālijas apraides korporācija (ABC). Brīžiem lopbarības miežu cena pārsniedz pat pārtikas kviešu cenu.

"Gandrīz visi lopbarības mieži ir  pārdoti", - pavēstīja Trevors Lucas, CBH Group, Rietumaustrālijas štata lielākās graudu kompānijas, pārdošanas menedžeris. 

Par lielāko Austrālijas miežu importētāju ir kļuvusi Ķīna. "Ķīna ienāca Austrālijas miežu tirgū piecpadsmit gadus atpakaļ, tai laikā, kad Ķīnas valdība sāka masveidā atgriezt atpakaļ ASV ģenētiski modificēto kukurūzu un patērētāji bija spiesti meklēt alternatīvu",- piebilda Trevors Lucas.

Pēc CBH datiem, Ķīnai tika piegādātas 2 milj.t lopbarības miežu. Divi gadi atpakaļ šīs kultūras eksports bija nulles līmenī.

Ķīnas lopbarības ražotāji ir ļoti ieinteresēti importēt miežus no Austrālijas. Viņi ir gatavi maksāt 10-15 $/t vairāk par miežiem nekā pircēji no Sauda Arābijas, kas ir vadošā miežu importētājvalsts pasaulē.

"Mēs nevaram ar pārliecību apgalvot, ka lopbarības miežu cena paliks augsta. Daudz kas ir atkarīgs no Ķīnas valdības un tās plāniem attiecībā uz kukurūzas importu", - uzskata Trevors Lucas.

Avots: zol