Indija februārī var atsākt kviešu eksportu

Galīgo lēmumu par kviešu eksportu no valsts krājumiem starpresoru komisija pieņems februāra pirmajā nedēļā, kad noskaidrosies kāda ir situācija vietējā tirgū, raksta Business Standart.

Pēc ierēdņa teiktā, šobrīd tiek skatīts jautājums par 0,5-1,0 milj.t kviešu eksportu no valsts krājumiem. Indijas valdība ir nolēmusi izmantot pašreizējo labvēlīgo situāciju pasaules graudu tirgū un atbrīvot elevātorus no kviešiem pirms jaunās iepirkuma kampaņas, kas sāksies 1. aprīlī. Tikmēr līdz lēmuma pieņemšanai par eksporta atsākšanu jāpārliecinās, ka tas nesamazinās kviešu piedāvājumu vietējā tirgū.

Starpresoru komisija tika nodibināta dažas nedēļas atpakaļ, lai paātrinātu kviešu eksportu no valsts fonda. Komisijas sastāvā ir pārstāvji no patērētāju lietu, pārtikas, tirdzniecības un finansu ministrijām.

Kviešu krājumi Indijā valsts kompānijās 2015. Gada 1. Janvārī veidoja 25,1 milj.t, kas ir krietni virs optimālā līmeņa 11,2 milj.t.

Aprīļa sākumā Indijas lauksaimnieki sāks piegādāt jauno ražu valsts fondam. Šogad kviešu raža Indijā tiek prognozēta 100 milj.t apjomā, kas ir rekordaugsts rādītājs. Turklāt ražas apjoms palielināsies, neskatoties uz sējumu platību samazināšanos. Raža pieaugs, pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem kviešu augšanas periodā un pietiekamajam nokrišņu daudzumam musonu periodā, ražība gaidāma virs vidējā līmeņa.

Avots: zol