Latvijas zemes fonda pārvaldītājs darbu sāks 1.jūlijā

Jaunveidojamā Latvijas zemes fonda pārvaldītājs būs AS "Attīstības finanšu institūcija", kurai darbība jāsāk ne vēlāk kā 2015.gada 1.jūlijā, paredz valdības akceptētais rīkojuma projekts "Par priekšlikumiem lauksaimniecības zemes efektīvai un ilgtspējīgai izmantošanai".

Rīkojums nosaka, ka pārvaldītājs veidos, uzturēs un pārvaldīs Latvijas zemes fondu.

Saskaņā ar likumu "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" Latvijas zemes fonda pārvaldītājs kā privāto tiesību subjekts veiks darījumus ar lauksaimniecības zemi, slēdzot nekustamā īpašuma nomas, pirkuma vai maiņas darījumus. Kārtību, kādā Latvijas zemes fonda pārvaldītājs veic darījumus ar nekustamajiem īpašumiem, tostarp iznomā, pērk, pārdod un maina lauksaimniecības zemi, noteiks Ministru kabinets.

"Attīstības finanšu institūcijas" akciju turētāji ir Finanšu ministrija (40%), Ekonomikas ministrija (30%) un Zemkopības ministrija (30%), un tā tika dibināta, apvienojot VAS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"", SIA "Latvijas Garantiju aģentūra" un VAS "Lauku attīstības fonds".

Jau ziņots, ka līdz ar pērn jūlijā Saeimas pieņemtajiem likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" grozījumiem pašreizējais regulējums papildināts ar jaunu pantu par Latvijas zemes fondu, kas nacionālā līmenī veicinās lauksaimniecības zemes resursu aizsardzību, pieejamību, racionālu, efektīvu un ilgtspējīgu izmantošanu.

Avots: www.la.lv